fbpx

Parlementariërs en deskundigen brainstormen over klimaatverandering

Diverse instituten die werken met weersomstandigheden en klimaatverandering hebben op vrijdag 3 november 2017 hun ervaringen gedeeld met parlementariërs en deskundigen van De Nationale Assemblée (DNA) tijdens een klimaatworkshop met als thema: “De effecten van klimaatverandering op Suriname.”

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings – Simons heeft in haar openingstoespraak aangegeven dat er de afgelopen tien jaar veranderingen zijn waargenomen in het klimaat. “Het is niet meer alleen voor wetenschappers. Wij beseffen nu aan den lijve dat het klimaat verandert en het weer ook als gevolg daarvan”, benadrukte Simons.

De deskundigen hebben onder andere aangegeven waarmee zij in de praktijk worden geconfronteerd, welke effecten in Suriname in de afgelopen periode zijn gemeten, waarmee zij geconfronteerd worden in hun werk in reactie op al deze veranderingen en welke voorstellen zij doen om de samenleving te beschermen tegen negatieve effecten van klimaatverandering, meldt DNA.

Aanbevelingen

Als milieu een belangrijke poot is van het beleid, moet dat terug te zien zijn in de organisatie van de regering en niet alleen in de planning, stelt mevrouw Simons die aan het einde de conclusie en aanbevelingen heeft samengevat. Informatie over de taakomschrijving van de ingestelde coördinatie unit en de richting die de staat hiermee op wil, is gewenst.

OOK INTERESSANT
Rust teruggekeerd binnen Esther Stichting

Verder is het belangrijk dat er aan de Milieuraamwet wordt gewerkt. De bedoeling is dat de DNA, het coördinatiecentrum en alle relevante actoren op korte termijn bij elkaar zullen komen om een initiatiefwet te bereiken. Het streven is om deze wet uiterlijk eind januari 2018 in te dienen.

Aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) is gevraagd om met concrete voorlichting te komen voor de samenleving over hele praktische zaken; zoals bijvoorbeeld waar de burger naartoe kan in geval van een overstroming. Die informatie kan met de samenleving gedeeld worden via bijvoorbeeld de televisie en het internet. Verder is geconcludeerd dat er een klimaatplan moet worden samengesteld.

Een parlementaire delegatie neemt deze maand ook deel aan de Wereld Klimaatconferentie (COP 23) in Bonn, Duitsland.(GFC)