Parlement gereed voor 17e regionale ACP-EU-meeting

De voorbereidingen voor de 17e regionale ACP–EU-meeting, die van 28 februari tot en met 2 maart in KKF wordt gehouden, zijn al rond.

“Het is de beurt van de Caribische regio om deze conferentie te organiseren. Wij zijn heel erg blij om deze vergadering te mogen hosten”, zegt André Misiekaba, commissievoorzitter tevens vaste vertegenwoordiger van de ACP – EU in Suriname.

Tijdens een persconferentie op dinsdag 26 februari in De Nationale Assemblée (DNA) heeft het lid Misiekaba aangegeven, dat deze regionale vergadering ongeveer 35 gasten bijeen zal brengen om te praten en discussiëren over diverse kwesties.

De conferentie wordt op donderdag 28 februari geopend met een plenaire vergadering.

Er zal onder andere gesproken worden over:

De regionale integratie, waarbij de onderlinge samenwerking in de Caribische regio wordt besproken.

De evaluatie van de Economic Partnership Agreement (EPA).

Veiligheid en politieke situatie in de regio.

Handel en energie, waarbij diverse experts op deze gebieden aan het woord zullen komen.

Het bezoek aan Suriname wordt afgesloten met een workshop, waarbij het hoogtepunt is een veldbezoek aan het project te Weg naar Zee, waarbij professor een presentatie zal verzorgen over de maatregelen die Suriname heeft getroffen in verband met de aflaving van de kust.

De ACP – groep is in 1975 opgericht. Voormalige koloniën van de Europese mogendheden maken deel uit van de ACP. Deze landen hebben zich verenigd om na te gaan hoe zij in dat verband meer voordelen kunnen halen binnen de internationale gemeenschap op onder andere handel.

In de afgelopen periode zijn er diverse vormen van samenwerking geweest tussen de Europese mogendheden en hun voormalige koloniën, zegt het lid Misiekaba.

Er zijn verschillende Lomé verdragen geweest, maar in 2000 heeft de EU een verdrag gesloten met de ACP-landen; het Cotonou verdrag.

Cotonou is een plaats in Benin, waar de overeenkomst is getekend. Die overeenkomst expireert in februari 2020 en zowel de ACP als EU hebben te kennen gegeven dat dit voortgang heeft.

Overige berichten