fbpx

ParlAmericas jaarlijkse vergadering in Colombia en training van parlementariërs in effectieve research online

Op woensdag 15 november is het bestuur van ParlAmericas bijeengekomen in Medellin, Colombia. Suriname is in dit bestuur vertegenwoordigd door parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons.

Ook de jaarlijkse plenaire vergadering van van deze regionale parlementaire organisatie. Naast de voorzitter nemen ook de leden Nao-mi Samidin (NDP) en drs. Djoties Jaggernath (VHP) deel aan deze vergadering.

De onderwerpen die op deze vergadering aan de orde zijn gekomen, hebben te maken met de wijze waarop parlementen zich openstellen voor de gemeenschap, de wijze waarop debatten worden gevoerd, het niveau van de debatten en het fenomeen van valse berichtgeving, zogenoemd “fake news”.

Verder zijn verschillende mogelijkheden besproken om de ongecontroleerde verspreiding van onwaarheden tegen te gaan. De belangrijkste modellen die naar voren zijn gebracht betreffen de noodzaak voor transparantie, duidelijke publieke informatie verspreiding en toegang tot documenten.

Het samenwerken met de media en de gemeenschap aan versterking van de democratie en het vertrouwen in het instituut van het parlement, onder andere door in meer begrijpelijke taal het werk van het parlement voor de gemeenschap duidelijk te maken, is ook aan de orde gekomen.

Training

Op de eerste dag in Medellin is er ook een training verzorgd voor parlementariërs over het deskundig zoeken naar informatie op het net. Volksvertegenwoordigers hebben zeer nuttige tips gekregen en nieuwe hulpmiddelen voor het deskundig zoeken naar informatie op het internet en op pagina’s van de verschillende internationale organisaties.

Ook methodes om automatisch belangrijke informatie te krijgen uit betrouwbare bronnen is aan de orde gekomen. De betrouwbaarheid van bronnen is daarbij benadrukt, omdat er veel op het internet te vinden is dat niet helemaal juist is. Daarom is het zowel voor politici als de gemeenschap belangrijk te leren om de betrouwbaarheid van bronnen vast te stellen.(GFC)