Parijs woedend na Israëlische inval in Frans cultureel centrum

Redactie GFC Nieuws — Frankrijk heeft de Israëlische zaakgelastigde in Parijs op het matje geroepen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde uitleg over het optreden van Israëlische veiligheidstroepen in een Frans instituut in Jeruzalem.

Vrijdag drongen Israëlische troepen een Frans cultureel centrum in Oost-Jeruzalem binnen. Daar was een evenement gaande, dat volgens Israël “gesponsord of gefinancierd” werd door de Palestijnse Autoriteit.

Israël verbood in 2001 de Autoriteit actief te zijn in Oost-Jeruzalem, in navolging van een overeenkomst uit 1995. Volgens deze afspraak mag de Autoriteit geen handelingen uitvoeren op Israëlisch grondgebied.

Deelnemers aan het evenement zeiden dat er wel Palestijnse vrouwen meededen, maar dat de Palestijnse Autoriteit niet betrokken was bij de organisatie.

Frankrijk neemt het incident zwaar op. Israël veroverde Oost-Jeruzalem op Jordanië in de Zesdaagse Oorlog van 1967. De internationale gemeenschap heeft de Israëlische annexatie van Oost-Jeruzalem nooit erkend.

Overige berichten