fbpx

Parea viert eerste lustrum

GFC NIEUWS- De vereniging van LGBT-professionals vierde zijn eerste lustrum in het historisch Hoekhuis aan de Waterkant met vrienden en genodigden.

Parea heeft zich in enkele jaren ontwikkeld tot een stevige gesprekspartner voor overheden, werkgevers en ngo’s, bleek uit een terugblik van voorzitter Juan Pigot.

Parea denkt mee over beleid en maatschappelijke ontwikkelingen. “In 2016 kreeg de LGBT-gemeenschap een enorme politieke boost”, memoreerde Pigot.

De toenmalige minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, ontpopte zich als een enorme bondgenoot voor de gemeenschap.”

Er kwam een commissie diversiteit en inclusiviteit met drie juristen van het ministerie en twee leden van de LGBT-gemeenschap.

Na uitgebreide hearings met het maatschappelijk middenveld verscheen in maart 2017 een rapport met aanbevelingen dat de minister overhandigde aan de president en de Nationale Assemblee.

“De cijfers van het onderzoek wijzen er duidelijk op dat de maatschappij ready is voor next steps”, vertelde de Parea-voorzitter. “Wat ons betreft is daarmee de brede maatschappelijke discussie waar steeds naar verwezen wordt afgerond. Wij willen nu kijken hoe verder, zodat we uiteindelijk kunnen komen tot een situatie van gelijkheid voor eenieder.”

Verklaring van Paramaribo

Een belangrijk wapenfeit is de Workplace Pride-conferentie in 2016, die Parea organiseerde met partners. Deze bijeenkomst resulteerde in de Verklaring van Paramaribo, een document waarin werkgevers in Suriname verklaren dat er in hun organisatie niet gediscrimineerd wordt op basis van seksuele oriëntatie.

Meer dan zeventig werkgevers hebben inmiddels hun handtekening onder deze verklaring gezet, waaronder Staatsolie, het Fernandes Concern, de Energiebedrijven Suriname en Self Reliance. Ook diverse ambassades en internationale organisaties bekrachtigden de verklaring.

“Werkgevers komen nu zelf naar ons toe omdat ze de verklaring willen ondertekenen en wij staan open voor elke werkgever, klein en groot”, verzekerde Pigot. “Het is voor ons overduidelijk dat werkgevers reeds inclusief de LGBT-gemeenschap denken, nu zijn het parlement en de regering toch echt aan zet.”

Greg Quinn, High Commissioner van het Verenigd Koninkrijk, kwam gisteren vanuit zijn standplaats Georgetown naar het Parea-kantoor in de Costerstraat om de verklaring te ondertekenen. Parea zal de organisaties en bedrijven de komende tijd actief begeleiden bij de uitvoering van de afspraken in de verklaring.

BEKIJK OOK
Basketbal Academy Suriname streeft naar talentontwikkeling

Oprichtingsdocumenten

Parea is in 2014 begonnen als vereniging van gayprofessionals. In 2017 kwam er een scheiding tussen de Parea Foundation en de Vereniging Parea.

De stichting richt zich op LGBT-gerelateerde projecten terwijl de vereniging zich voornamelijk bezighoudt met sociale activiteiten in de Surinaamse gemeenschap. Sinds 2019 bundelt de vereniging LGBT-professionals met een hbo-werk- en/of denkniveau.

De oprichtingsdocumenten van de vereniging zijn alle officiële kanalen van het ministerie van Justitie en Politie succesvol gepasseerd. Sinds 2015 liggen deze papieren op het bureau van de president.

“Het blijft voor ons een raadsel waar om er geen handtekening kan komen ter formalisatie”, sprak Pigot dinsdagavond tot zijn gehoor in het Hoekhuis, onder wie enkele ambassadeurs en diplomaten.

Verworvenheden

Hij zette de verworvenheden op een rij. Parea organiseerde in de afgelopen vijf jaar theatervoorstellingen, exposities, conferenties en Pride Weeks en de afgelopen twee jaar Pride Months, inclusief de Pride Walk, filmfestivals, discussieavonden, family days en andere sociaal-maatschappelijke activiteiten.

Een nieuwe expositie wordt geopend tijdens de komende Pride Month in oktober. Ook wordt de laatste hand gelegd aan een uitgave over de ontwikkelingen rond LGBT in Suriname sinds de zeventiende eeuw. Parea richt zich op de toekomst. “Nogmaals: wij vragen niet om iets speciaals. We vragen om dezelfde rechten en plichten als onze heteroseksuele landgenoten”, benadrukte Pigot.

Tijdens de sfeervolle receptie gaven Miss en Mister Tropical Beauty 2019 de avond extra glans. De prachtige, in koto geklede dames van de NAKS Akuba Showgroep Misi De Neef verzorgden een verrassingsoptreden dat mooi tot zijn recht kwam in het mooie historische decor.

De band Q-Time zorgde voor de muzikale omlijsting tijdens deze feestelijke viering van het vijfjarig bestaan van de vereniging Parea.

Het bestuur-Pigot draagt volgend jaar het stokje over aan een nieuwe groep enthousiastelingen.