fbpx

Parea-bestuur Lieveld unaniem gekozen

GFC NIEUWS- Winston Lieveld is de volgende voorzitter van Parea, de vereniging van LGBT-professionals in Suriname.
Zijn bestuur is recent bij acclamatie gekozen tijdens een algemene ledenvergadering via het onlineplatform Zoom. Jessica de Vries is de nieuwe secretaris, terwijl Kimberly Schreuders als penningmeester zal fungeren.
Het bestuur Lieveld neemt op 1 januari 2021 het vaandel over van het eerste bestuur, dat na twee termijnen van drie jaar afzwaait. Voorzitter Juan Pigot, secretaris Raoul Franker en penningmeester Sherwin Vreeswijk kijken terug op een intensieve en boeiende periode.
“Parea is uitgegroeid van een gezellige vriendenclub tot gesprekspartner voor overheden, werkgevers, vakbonden en ngo’s”, zegt Pigot tevreden. “Wij zijn er ook nog steeds voor burgers die willen praten over lgbt-aangelegenheden of specifieke aandachtspunten aan ons willen voorleggen.”
Een van de successen van Parea is de Verklaring van Paramaribo. Met hun handtekening verbonden tot nu toe zeventig werkgevers zich daarmee aan het streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid op de werkvloer. De verklaring is ondertekend door bedrijven als Staatsolie, Fernandes, VSH en Torarica. Parea hoopt dat de overheid hun voorbeeld zal volgen.
Een ander geslaagd initiatief is het jaarlijks terugkerende internationale LGBT-filmfestival waaraan verschillende ambassades deelnemen. Parea organiseerde diverse evenementen, waaronder conferenties, theatervoorstellingen en de exposities Faces, ME en WHY. Deze activiteiten werden goed bezocht door een brede doorsnede van de Surinaamse bevolking.
Tijdens de laatste Pride Month in oktober 2019 heeft VHP-voorzitter Chan Santokhi de rainbowvlag in ontvangst genomen. Al voor haar aantreden heeft de nieuwe regering de LGBT-gemeenschap ontvangen tijdens de hearings en de nieuwe assembleevoorzitter Marinus Bee noemde seksuele oriëntatie tijdens zijn inaugurele speech een vorm van diversiteit.
Parea heeft daarom de indruk dat de huidige regering wil werken naar een inclusieve samenleving, ook voor de LGBT-gemeenschap.
Het nieuwe Parea-bestuur heeft de opdracht gekregen om de ontwikkelingen op de voet te volgen en waar nodig ondersteuning aan te bieden en te verlenen.
Parea begon in 2014 met 12 leden; in de afgelopen jaren nam dat toe tot 46 leden.

BEKIJK OOK
Totale staatsschuld Suriname USD 3.2 miljard