fbpx

Parasieten die miskramen kunnen veroorzaken ontdekt bij ezels

GFC NIEUWS- Israëlische wetenschappers hebben ontdekt dat ezels ook dragers zijn van Toxoplasma gondii, een parasiet die de infectieziekte toxoplasmose veroorzaakt en een miskraam bij zwangere vrouwen kan veroorzaken.
Onder anderen zijn geiten, schapen, maar ook katten dragers van Toxoplasma. De parasiet kan zitten in ontlasting van (vooral jonge) katten, in de grond die door kattenpoep is verontreinigd en in rauw of onvoldoende gaar vlees, maar nu blijkt dat ook ezels de parasieten in zich hebben.
In Israël maakt vooral de plattelandsbevolking veel gebruik van ezels en worden jonge vrouwen blootgesteld aan het gevaar, waarschuwen de wetenschappers. Zij wijzen erop dat aanstaande moeders extra gevoelig zijn voor bepaalde ziektes die zieke dieren, of dieren die in verwachting zijn, bij zich dragen.
Als de infectie tijdens de zwangerschap optreedt is het risico op foetale transmissie gemiddeld 40%. Het risico op foetale besmetting neemt toe van minder dan 3% in het eerste trimester tot meer dan 60% aan het eind van de zwangerschap terwijl de kans op ernstige symptomen afneemt.
Vroeg in de zwangerschap is de schade het grootst en lijdt besmetting vaak tot vruchtdood of abortus. Later in de zwangerschap treden vooral neurologische en oogafwijkingen op bij de pasgeborene. Ook kan een beeld van een ernstige infectie of sepsis op de voorgrond staan, met kans op perinataal overlijden.

OOK INTERESSANT
Bijzondere vondst: Archeologen ontdekken huis uit het tijdperk van ijzer