fbpx

Para’s Media en Baja Films op bezoek bij minister Dikan

Een afvaardiging van de twee samenwerkende organisaties Para’s Media en Baja Films hebben een beleefdheidsbezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling. Ronald Misiedjan was leider van de delegatie bestaande uit vijf vertegenwoordigers van Para’s Media en Baja Films. Hij heeft als delegatieleider een uiteenzetting gegeven van het werk, de uitdagingen en zwakten van de organisaties.

De minister vond het een aangename ontmoeting met de populaire acteurs zoals Ronald ‘Oom Didi’ Misiedjan, Willy “Da Adoodi” Patra, Asje Darson, El Durando Misiedjan en Hercul ‘Switi Naki’ Daniel. Het is de eerste keer dat de organisaties op bezoek zijn geweest bij een overheidsinstantie en voor hulp hebben aangeklopt.

De bewindsman, die zelf liefhebber is van de producties van Para’s Media en Baja Films, onderkent dat de organisaties een grote bijdrage heeft in de vorming van jongeren. Hij heeft toegezegd ze alle steun te willen geven, die binnen zijn mogelijkheden zijn. Aan het eind van de ontmoeting heeft Misiedjan, namens de organisaties, een serie dvd films overhandigd aan de minister.

Para’s Media was in 2009 pionier in de vertaling van Engelstalige films naar het Nduka. Later werden ook Afrikaanse films vertaald, een ontwikkeling die goed is ingeslagen bij de Surinaamse gemeenschap, met name bij Afro-Surinamers in het binnenland. De vertaling van de films heeft die gemeenschappen in een keer deelgenoot gemaakt van de prachtige films, waarvan zij vroeger niks begrepen, aangezien ze Engelstalig waren.

BEKIJK OOK
"Excuses voor het slavernijverleden zonder rechtsherstel zijn geen excuses"

Met de oprichting van Baja Films in 2012 werd het werk gebracht naar een hoger niveau, films werden in eigen beheer uitgebracht. Zo zijn de twee organisaties verantwoordelijk voor de productie van onder meer: Bala Djino en Sonzz, Willy Willy gaan baby en Djakata.

In 2016 was er een grote tegenslag, de studio met alle apparatuur werd door brand verwoest. De operatie viel terug naar een nulpunt. In januari 2018 is de draad weer opgepakt.

De twee organisaties doelen met hun filmactiviteiten onder meer op het propageren van de cultuur van de Afro-Surinamers uit het binnenland en volledige integratie van deze groepen in de Surinaamse maatschappij. Op die manier hopen zij een bescheiden bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van jonge Surinamers uit het binnenland.(GFC)