fbpx
Paramakaanse delegatie bezoekt Ghana

Een delegatie van tien personen onder leiding van hoofdkapitein Walter Doedoe heeft met medwerking van Newmont Suriname van 7 tot 16 november een beleefdheidsbezoek gebracht aan de twee Newmont goudmijnen in Ghana en gemeenschappen die leven in de gebieden.

Dit bezoek heeft tot doel gehad om kennis op te doen met betrekking tot de ervaringen die de twee gemeenschappen in de mijngebieden van Newmont Ghana hebben opgedaan en hoe de samenwerking tussen het bedrijf en het Community Development Fonds in die gebieden verloopt.

De delegatie heeft directe contacten kunnen leggen met sleutelfiguren van de Newmont AHAFO en AKYEM-goudmijnen in Ghana. Verder is er gesproken over de extra inspanningen die zijn geleverd om de verwachtingen van de gemeenschap en deelname aan de terugwinning van gemijnde gebieden te beheren.

Daarnaast heeft de delegatie van gedachten gewisseld met traditionele Chiefs in beide mijngebieden over de werkstructuur met Newmont, waarbij het belang van taken, verantwoordelijkheid en rolverdeling binnen de gemeenschap zijn benadrukt.

De traditionele autoriteit in Ghana heeft ook informatie uitgewisseld met de Paramakaanse delegatie over de overeengekomen financieringsovereenkomst. Tijdens de besprekingen hebben de Ghanese opperhoofden de goede samenwerking tussen het traditioneel gezag, de overheid en Newmont zelf benadrukt.

Verder is er een Social Resposibility Forum bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, de gemeenschap en het bedrijf die projecten initieert en uitvoert.

De structuur van het Ghana Community Development Fund en het Paramakaanse CDF hebben enkele overeenkomsten. Zo zitten in het fondsbestuur van Ghana net als Suriname ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en de gemeenschap en afgevaardigden van Newmont.

90% van de gemeenschapsinvesteringen in Ghana worden via het fonds uitgevoerd. Er is uitgelegd dat gemeenschapsleden mede-eigenaar van projecten zijn en dat de betrokkenheid van de gemeenschap in onderhoudscommissies gebaseerd is op vrijwilligerswerk.

Een van de hoogtepunten van de reis was de symbolische bekroning van Hoofdkapitein Walter Wanni Doedoe door de nieuwe Abrem-chief van Akyemtot koning.

Bij de bekroning heeft hoofdkapitein Doedoe de naam “Nana Kwabna Akyem, de eerste” meegekregen, wat betekent “hij die de taak heeft om terug te gaan en de mensen te verenigen”.

“We zijn heel blij dat Newmont de Pamaka-gemeenschap in de gelegenheid heeft gesteld om van gedachten te wisselen met de gemeenschap in Ghana. Het bezoek heeft zijn doel bereikt. We zijn vol geladen teruggekeerd naar Suriname en zullen er alles aan doen om het beste uit de deal met het bedrijf te halen. Vooral op het gebied van de werking van het CDF en de uit te voeren projecten moet er nog heel veel werk verzet worden”, aldus een verklaring van de delegatie.

“Om de relatie tussen Newmont Suriname en de Pamaka-gemeenschap duurzaam en wederzijds voordelig te houden, moet deze gebaseerd zijn op openheid, transparantie, vertrouwen en wederzijds respect, en wij hopen dat met dit historisch en uniek bezoek aan de relatie een extra dimensie is toegevoegd om de relatie verder te versterken en verdiepen, aldus Albert Ramdin, Sr. Director External Relations bij Newmont Suriname.

Newmont Suriname’s operaties in Suriname zijn erop gericht om op een verantwoordelijke manier te werken gericht op de duurzame versterking van de Surinaamse economie en de lokale gemeenschap. Naast de hoofdkapitein maakten ook kapiteins, basya’s en leden van het Pamaka vertegenwoordigingsorgaan, Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka (Stichting DOP) deel uit van de delegatie.

Het verslag is op zaterdag 1 december aan de totale Pamaka- gemeenschap te Langatabiki gepresenteerd.

Newmont begon in Ghana te werken met de acquisitie van Normandy Mining in 2002. De productie is in 2006 gestart in de Ahafo-mijn en in de mijn van Akyem in 2013.(GFC)

Meer nieuws

49- jarige gewelddadige dief opgepakt

GFC NIEUWS- De 49-jarige Dharminderpersad C. is op donderdagavond 22 oktober aangehouden door de politie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Bazo- en BZV-aanvragen via Sozavo

GFC NIEUWS- De regering heeft besloten dat per 15 november alle aanvragen voor de Bazo- en BZV- verzekering bij de afdeling Basiszorg van het ministerie…

Vuilophalers in actie

GFC NIEUWS- Vuilophalers die werkzaamheden verrichten voor het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn in actie. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin,…

Onderzoek naar cacaoproductie in Suriname

GFC NIEUWS- Tanja Tijtel en Naomi Venetiaan van het Polytechnic College Suriname hebben voor hun afstudeerproject voor het programma Hoger Laboratorium Onderwijs, samen een onderzoek…

Genti Mangroe nieuwe directeur Jeugdzaken

GFC NIEUWS- Donderdag heeft de ondertekening plaatsgevonden van het protocol van overdracht voor het Directoraat Jeugdzaken van het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J)….

ICJ volgt decemberstrafproces op de voet

GFC NIEUWS- De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) zal het 8 decemberstrafproces blijven volgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….