fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Paramakaanse delegatie bezoekt Ghana

Een delegatie van tien personen onder leiding van hoofdkapitein Walter Doedoe heeft met medwerking van Newmont Suriname van 7 tot 16 november een beleefdheidsbezoek gebracht aan de twee Newmont goudmijnen in Ghana en gemeenschappen die leven in de gebieden.

Dit bezoek heeft tot doel gehad om kennis op te doen met betrekking tot de ervaringen die de twee gemeenschappen in de mijngebieden van Newmont Ghana hebben opgedaan en hoe de samenwerking tussen het bedrijf en het Community Development Fonds in die gebieden verloopt.

De delegatie heeft directe contacten kunnen leggen met sleutelfiguren van de Newmont AHAFO en AKYEM-goudmijnen in Ghana. Verder is er gesproken over de extra inspanningen die zijn geleverd om de verwachtingen van de gemeenschap en deelname aan de terugwinning van gemijnde gebieden te beheren.

Daarnaast heeft de delegatie van gedachten gewisseld met traditionele Chiefs in beide mijngebieden over de werkstructuur met Newmont, waarbij het belang van taken, verantwoordelijkheid en rolverdeling binnen de gemeenschap zijn benadrukt.

De traditionele autoriteit in Ghana heeft ook informatie uitgewisseld met de Paramakaanse delegatie over de overeengekomen financieringsovereenkomst. Tijdens de besprekingen hebben de Ghanese opperhoofden de goede samenwerking tussen het traditioneel gezag, de overheid en Newmont zelf benadrukt.

Verder is er een Social Resposibility Forum bestaande uit vertegenwoordigers van de overheid, de gemeenschap en het bedrijf die projecten initieert en uitvoert.
paramacaanse delegatie ghana | GFC
De structuur van het Ghana Community Development Fund en het Paramakaanse CDF hebben enkele overeenkomsten. Zo zitten in het fondsbestuur van Ghana net als Suriname ook vertegenwoordigers van de lokale overheid en de gemeenschap en afgevaardigden van Newmont.

90% van de gemeenschapsinvesteringen in Ghana worden via het fonds uitgevoerd. Er is uitgelegd dat gemeenschapsleden mede-eigenaar van projecten zijn en dat de betrokkenheid van de gemeenschap in onderhoudscommissies gebaseerd is op vrijwilligerswerk.

Een van de hoogtepunten van de reis was de symbolische bekroning van Hoofdkapitein Walter Wanni Doedoe door de nieuwe Abrem-chief van Akyemtot koning.

OOK INTERESSANT
Familie zegt dat Asawini in gevaar is, delegatie vandaag naar Paramaribo

Bij de bekroning heeft hoofdkapitein Doedoe de naam “Nana Kwabna Akyem, de eerste” meegekregen, wat betekent “hij die de taak heeft om terug te gaan en de mensen te verenigen”.

“We zijn heel blij dat Newmont de Pamaka-gemeenschap in de gelegenheid heeft gesteld om van gedachten te wisselen met de gemeenschap in Ghana. Het bezoek heeft zijn doel bereikt. We zijn vol geladen teruggekeerd naar Suriname en zullen er alles aan doen om het beste uit de deal met het bedrijf te halen. Vooral op het gebied van de werking van het CDF en de uit te voeren projecten moet er nog heel veel werk verzet worden”, aldus een verklaring van de delegatie.

“Om de relatie tussen Newmont Suriname en de Pamaka-gemeenschap duurzaam en wederzijds voordelig te houden, moet deze gebaseerd zijn op openheid, transparantie, vertrouwen en wederzijds respect, en wij hopen dat met dit historisch en uniek bezoek aan de relatie een extra dimensie is toegevoegd om de relatie verder te versterken en verdiepen, aldus Albert Ramdin, Sr. Director External Relations bij Newmont Suriname.

Newmont Suriname’s operaties in Suriname zijn erop gericht om op een verantwoordelijke manier te werken gericht op de duurzame versterking van de Surinaamse economie en de lokale gemeenschap. Naast de hoofdkapitein maakten ook kapiteins, basya’s en leden van het Pamaka vertegenwoordigingsorgaan, Stichting Duurzame Ontwikkeling Pamaka (Stichting DOP) deel uit van de delegatie.

Het verslag is op zaterdag 1 december aan de totale Pamaka- gemeenschap te Langatabiki gepresenteerd.

Newmont begon in Ghana te werken met de acquisitie van Normandy Mining in 2002. De productie is in 2006 gestart in de Ahafo-mijn en in de mijn van Akyem in 2013.(GFC)