fbpx

Paracetamol toch niet zo veilig voor ongeboren kind

GFC NIEUWS- Zwangeren die paracetamol slikken, hebben mogelijk meer kans op kinderen met gedragsproblemen, zoals hyperactiviteit of autisme, blijkt uit een nieuwe studie.

Paracetamol is tijdens de zwangerschap de pijnstiller van voorkeur bij koorts en pijn. Andere pijnstillers zoals ibuprofen, diclofenac, naproxen en hoge doses aspirine worden ontraden. Zij vergroten mogelijk de kans op miskramen of andere complicaties.

Paracetamol is dus de beste optie als pijnstiller tijdens de hele zwangerschap, een beter alternatief is er eigenlijk niet, concluderen Nederlandse artsen.

Het heeft relatief weinig bijwerkingen en uit onderzoek blijkt niet dat de pijnstiller bij normaal gebruik schadelijk is voor de moeder of voor de ongeboren baby. Hoewel er wel onderzoekers zijn die hier vraagtekens bij plaatsen.

Uit een Spaanse en Deense studie uit 2016 blijkt dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap aanhoudend paracetamol hebben gebruikt (en met name in het derde trimester), vaker aandachtsproblemen hebben en hyperactiviteit vertoonden – 1,3 keer vaker dan bij moeders die geen paracetamol slikten.

Er is dus een link ontdekt, maar daarmee staat nog niet vast dat het slikken van paracetamol de oorzaak van hyperactief gedrag bij sommige kinderen is, menen Nederlandse artsen. Het is nog onduidelijk welke hoeveelheid paracetamol schadelijk is voor een foetus. In de onderzoeken tot nu toe is de deelnemende moeders nooit gevraagd hoeveel van de pijnstillers ze slikten.

BEKIJK OOK
Basketbal Academy Suriname streeft naar talentontwikkeling

Uit een andere studie blijkt dat het slikken van paracetamol tijdens de zwangerschap mogelijk de toekomstige vruchtbaarheid van dochters in gevaar brengt.

Uit proefdieronderzoek met ratten en muizen blijkt dat de pijnstiller nadelig werkt op de omvang van de voorraad eitjes in de eierstokken. Het is een klein effect, maar mogelijk toch zorgwekkend, schrijven Deense en Franse onderzoekers onder leiding van David Møbjerg Kristensen in het blad Endocrine Connections.

Kristensen en zijn team vatten de resultaten van drie eerdere onderzoek samen en ‘vertalen’ de waargenomen effecten naar de mens.

Paracetamol verstoort in een embryo de aanleg van voorlopercellen waaruit bij vrouwen later de eicellen ontstaan. Die voorlopercellen ontwikkelen zich in de laatste weken van het eerste trimester van de zwangerschap.

Er ontstaan dan minder eicellen en eierstokken van dochters zouden eerder uitgeput kunnen raken. Aangezien vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen, kan een krappe eitjesreserve een risico zijn, waarschuwen de onderzoekers.

Kristensens team vindt dat de resultaten van hun onderzoek nopen tot nader epidemiologisch onderzoek, al zal dat niet eenvoudig zijn aangezien een mogelijk effect van paracetamol pas na tientallen jaren zal blijken, als blootgestelde kinderen zelf kinderen gaan krijgen.