fbpx
Para kan zorgen voor eigen ontwikkeling

Met zoveel koeien die voor een goede melkproductie zorgen is het in feite ondenkbaar dat rauwe melk van Para naar Paramaribo moet gaan om verwerkt te worden, om vervolgens opnieuw richting Para te gaan, waar Paranen veel duurder voor hun eigen melk moeten betalen.

Dit vindt Mike Noersalim, DNA-kandidaat van V7 in Paramaribo. Hij was één van de sprekers tijdens een ressortvergadering die de Pertjajah Luhur (PL) afgelopen vrijdag in dat district hield.

Zeer gedreven hield hij de Paranen het beeld voor, waarin de melk in Para zelf moet worden verwerkt en verkocht, om daarna ook nog in Paramaribo verkocht te worden, in plaats van andersom, zoals nu het geval is. “Para kan zijn eigen geld verdienen. Para kan zorgen voor zijn eigen ontwikkeling,” sprak hij het publiek toe.

Para heeft enorm veel potentie en productiemogelijkheden, zoals de cassaveteelt. De kandidaat-parlementariër vindt het absoluut niet kunnen dat aan boeren van Para wordt gezegd om veel cassave te planten en een lening te nemen, maar wanneer de cassave naar de fabriek wordt gebracht, zij te horen krijgen: ‘We hebben geen plaats voor die cassave van u, en ook geen geld…’ Hij haalde dan ook zeer fel uit: “Het kan niet! We gaan de fabriek opeisen, want het is voor Para!”

Volgens Noersalim heeft Para zóveel potentie, dat het eigenlijk de tweede hoofdstad van Suriname zou moeten zijn. Hij ziet een Para, waar niet een trein studenten naar de stad moet vervoeren, maar waar de mensen van de stad naar Para komen om op een hogeschool in Para te komen studeren. Studenten van Para zouden niet naar de stad vervoerd hoeven te worden met de trein, maar moeten dichtbij huis, het liefst op de grens van Para en Wanica, naar een hogeschool of universiteit kunnen gaan.

Noersalim citeerde een uitspraak van presidentskandidaat Raymond Sapoen, die tijdens zijn ministerschap op Handel en Industrie heeft gesteld dat O + O = O, wat staat voor Onderwijs + Ondernemerschap = Ontwikkeling. Dat is precies wat in Para moet plaatsvinden, vindt Noersalim.

Onderwijs is erg belangrijk, maar vindt niet alleen op de schoolbanken plaats. De ouderen en seniore burgers hebben enorm veel kennis en bij hen moet die kennis en wijsheid worden gehaald om tot ondernemerschap te komen. En die combinatie moet uiteindelijk ontwikkeling brengen.

Tenslotte haalde de V7 DNA-kandidaat voorbeelden aan van mensen, die gedacht hadden over anderen te kunnen heersen alleen maar omdat zij veel geld hebben. Zo noemde hij Napoleon, Kadhaffi en Hitler, die uiteindelijk ook hun einde hebben gevonden zonder dat zij iets hebben kunnen meenemen.

Meer nieuws

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…