fbpx

Paneldiscussie over Wet op de Jaarrekening

KennisKring houdt dinsdag een lezing over de Wet op de Jaarrekening IFRS/SME. Recent is deze wet na jaren van voorbereiding eindelijk goedgekeurd en heeft het een enorme impact voor de overheid, het ondernemerschap, diverse instituten, het bankwezen en ook voor de Belastingdienst.

Suriname scoort onder meer erg laag op internationale rankings voor investment entry, bureaucratie, vergunningenprocedures en transparancy. De bekende achterstanden van jaarrekeningen, accountantsrapporten bij vooral staatsbedrijven zijn bekend.

Tot nu toe deden enkele grote bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen dat nog redelijk op tijd.

Enkele jaren geleden heeft de ADEK, met name de Faculteit der Maatschappij Wetenschappen subrichting Accountancy in samenwerking met de Erasmus Universiteit in Rotterdam een 4-jarige opleiding opgezet die niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Idem voor de Stichting Suriname College of Accounting die jaren geleden een opleiding startte naar een Britsch ACCA model die tot heden weinig afgestudeerden heeft opgeleverd.

OOK INTERESSANT
Verdachten aangehouden met smokkelwaar nabij steiger te Meerzorg

Theoretisch hebben we meer dan 65000 bedrijven en 27000 stichtingen in ons land. Er is een groot kader tekort bij onder meer de Rekenkamer, de Belastingdienst en de Clad. Jaarrekeningen op tijd publiceren vereist kundigheid, discipline en bovenal een goede administratieve organisatie.

KennisKring heeft de accountants Nawien Gangaram Panday en Robert van Trikt, die tevens voorzitter is van de Surinaamse Accountants Associatie, gevraagd hun blik te doen schijnen op deze wet en dit vakgebied. Samen met het DNA-lid Aziz Gajadien zullen zij hun kennis, visie en ervaring delen met de gasten.(GFC)