fbpx
PALU: vervolgactie inbeslagname euro’s nodig

GFC NIEUWS- De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) feliciteert de Surinaamse banken met het vonnis van de Rechtbank Noord-Holland inzake de inbeslagname door het Nederlandse OM van de 19,5 miljoen euro.

Met name complimenteert de PALU de huidige Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, met het behaald resultaat vanwege zijn bijzondere inzet. Het was altijd al duidelijk dat de inbeslagname niets te maken had met “verdenking van witwaspraktijken” en “gebrek aan transparantie van het Surinaamse bancaire systeem”.

Er is toen al erop gewezen dat de goede naam van onze moederbank te grabbel werd gegooid. Ook het vonnis zegt dat de “soevereiniteit van de Centrale Bank van Suriname is geschaad”.

De PALU blijft erbij dat het om een puur politieke actie ging om het financieel betalingsverkeer van Suriname te destabiliseren. Wij moeten ervan uitgaan dat er willens en wetens is gehandeld vanuit het Nederlandse OM. Het is alleen jammer dat onze regering zo lang heeft gedraald voordat men in actie kwam. Dit voorval verdiende een duidelijk politiek antwoord en die is helaas uitgebleven. Je kan niet slechts in woord tegen buitenlandse overheersing zijn.

De PALU is van mening dat er daarom een vervolgactie moet komen. De schade die het Surinaamse financiële verkeer met deze inbeslagname heeft geleden moet in kaart worden gebracht. Om niet te vergeten de imagoschade van de CBvS.

Het zal ook niemand mogen verbazen indien Het Nederlandse OM in hoger beroep gaat tegen deze uitspraak, voor zover die ruimte bestaat. Of dat er weer nieuwe geldzendingen van de CBvS vanuit Suriname over Nederland wederom in beslag worden genomen.

Inmiddels is door het Nederlandse OM aangekondigd dat het onderzoek naar witwassen door Surinaamse banken en cambio’s voortgaan wat gezien moet worden als inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Wij moeten onze ogen er nooit voor sluiten dat de politieke relatie met de Nederlandse regering helaas nog steeds, geen vriendschappelijke is.

Wij moeten er ook op bedacht zijn dat wij niet voortdurend de gelegenheid bieden om ons te destabiliseren en ons verder te verdelen, op basis van het gegeven dat wij Surinamers zelf voortdurend met elkaar overhoop liggen.

Daarom is een duidelijk antwoord naar de Nederlandse regering en vervolgactie van de Surinaamse regering nodig. En dat antwoord zal moeten komen vanuit het standpunt dat onze waardigheid als natie hoog moet worden gehouden. De onafhankelijkheid van ons land moet gewaarborgd blijven en elke buitenlandse mogendheid zal dat moeten respecteren.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…