fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

PALU: Maak India een ‘preferred’ ontwikkelingspartner

Suriname heeft historisch gezien een bijzondere relatie met India. De voorouders van een goed deel van onze bevolking komen daar vandaan en nog steeds hebben we daar dan ook bloedverwanten rondlopen. Dat geeft een bijzondere band en die zouden we als Suriname ten nutte moeten maken van onze ontwikkeling. Dat is de mening van PALU-voorzitter Jim Hok in reactie op het bezoek van de president van India, Ram Nath Kovind, aan Suriname.

Wanneer wij de gelegenheid hebben om via de ingang van de vroegere relatie India te maken tot ontwikkelingspartner, dan moeten we dat met beide handen aangrijpen. Maak India wat de PALU betreft tot een van de ‘Preferred Partners’ bij onze ontwikkeling. India heeft namelijk op vrijwel elk gebied een enorme voorsprong op Suriname. Maar het heeft al die tijd aan ons gelegen en het ligt nog steeds aan ons om een goede, zakelijke ontwikkelingsrelatie met dat land op te bouwen, benadrukt Hok.

Suriname op de eerste plaats

In hoeverre we het bezoek van de Indiase president kunnen benutten om verder te komen dan de gebruikelijke ‘credit-lines’, moet volgens hem nog blijken. “Want ook hier geldt weer hetgeen wij vanuit de PALU al geruime tijd roepen. We moeten eerst ons eigen huiswerk maken alvorens we met andere landen verder kunnen komen. We moeten vaststellen wat wij voor onszelf en ons land op lange termijn willen, het soort ontwikkeling dat we nastreven”.

OOK INTERESSANT
Moord op drie mannen schokt Jamaicaanse gemeenschap

Vervolgens moeten wij volgens Hok op basis van onze eigen ontwikkelingsdoelen ondersteuning van buitenlandse mogendheden zoeken en inzetten. Anders zal het weer zo zijn, net als met de Nederlandse ontwikkelingshulp, dat we de ontwikkeling van ons land laten gaan op basis van slechts datgene wat anderen in hun eigen belang aan ons willen geven. “Voor ons geldt, Suriname en het belang van het Surinaamse volk op de eerste plaats. Wij zullen vanuit de PALU daarom blijven aandringen op nationale consensus over onze lange termijn ontwikkeling”.(GFC)