fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

PALU: lakse houding regering inzake Suralco erg zorgwekkend

“Uit de brief die onlangs is geschreven namens de president door de vicepresident aan de DNA over de Suralco-kwestie, moet worden opgemaakt dat er sprake is van een zeer lakse houding van de regering. Een erg zorgwekkende ontwikkeling gegeven de vele vragen die op tafel liggen”, zegt de PALU in een reactie.

Zo is inmiddels bekend geworden dat de grond onder de bauxiet raffinaderij te Paranam zwaar vervuild zou zijn. Suralco is reeds begonnen met de ontmanteling van de raffinaderij zonder een gedetailleerd plan te overleggen hoe de opruiming van deze vervuiling zal geschieden.

De brief van de regering naar DNA geeft slechts aan dat de ontmanteling op “een bekwame wijze” zal plaatsvinden. De ervaring in de wereld heeft geleerd dat multinationals hieronder verstaan op de eerste plaats “zo goedkoop mogelijk”. Zo zal de opruiming van de zeer giftige “red mud” (=rode modder) meren geschieden door het af te dichten met een dikke laag grond die beplant zal worden. De waterdragende bodemlagen onder deze ‘gifmeren’ zouden inmiddels zijn vervuild geraakt met zwaar giftig lekwater uit deze meren, voert de partij verder aan.

Gedetailleerde plannen ontbreken

Het grootste probleem bij het bovenstaande vormt de lakse houding van de regering in deze kwestie. In deze fase zou volgens de PALU juist noodzakelijk zijn om vooral gedetailleerde plannen op tafel te krijgen en zal de regering de uitvoering van deze plannen nauwkeurig moeten monitoren onder andere door middel van metingen en analyse van de vervuiling. Kosten hiervan zullen door Suralco betaald moeten worden. Maar uit de brief blijkt slechts aandacht te zijn voor de overdracht van de Afobakka krachtcentrale die moet plaatsvinden op 31 december 2019.

“Heel laconiek wordt in dezelfde brief aangegeven dat de gewijzigde Brokopondo overeenkomst DNA nog niet heeft bereikt ‘door onvoorziene omstandigheden’. De Presidentiële onderhandelingscommissie zou plotseling geconfronteerd zijn met een overeenkomst met Suralco voor het opzetten van een industriepark te Paranam die gesloten zou zijn door de vorige minister van HI. Deze argumentatie doet op zijn minst de wenkbrauwen fronzen aangezien deze overeenkomst gesloten is namens de President die dit reeds aangekondigd had in zijn jaarrede in 2017”, haalt de partij verder aan.

OOK INTERESSANT
Geldwisselkantoor Suri-Change in Amsterdam getroffen door nieuwe ontploffing

Lot gepensioneerden

Opvallend vindt de PALU het standpunt van de regering, waarbij geen woord wordt gerept over het lot van de vele gepensioneerden van Suralco na vertrek van de multinational. De gepensioneerden zouden in principe ook aan de onderhandelingstafel moeten meezitten om garanties te krijgen voor uitbetaling van hun pensioenen. Ook de vele uitgemijnde gebieden worden niet genoemd die volgens de Brokopondo overeenkomst hersteld achtergelaten moeten worden.

Nationaal belang weggedrukt

Ondanks een kamerbreed standpunt van DNA in deze kwestie lijkt het erop dat de regering haar eigen gang gaat, terwijl de gewijzigde Brokopondo overeenkomst nog door DNA goedgekeurd moet worden, voert de PALU verder aan. De vraag rijst volgens hen hoe serieus en diepgaand het toezicht door de regering zal zijn bij de ontmanteling en herstel van vervuilde en uitgemijnde terreinen als nu reeds duidelijk is hoe slecht de onderhandelingen zijn gevoerd. De angst bekruipt milieudeskundigen dat Suralco ruimte zal krijgen om een chemische tijdbom achter te laten voor Suriname.

“Gegeven deze lakse houding van de regering wordt door vele deskundigen de vraag gesteld welke belangen werkelijk meetellen in de onderhandelingen met Suralco. Tot nu toe lijken slechts enge partijpolitieke belangen een doorslaggevende rol te hebben gespeeld in de onderhandelingen met Suralco om de Afobakkadam overgedragen te krijgen koste wat het kost voor de verkiezingen van 2020. Het nationaal belang lijkt ook in deze kwestie compleet weggedrukt te worden”, aldus de PALU.(GFC)