PALU: binnen 1 jaar weer zicht op ontwikkeling

Liefde voor ons land, liefde voor ons volk en vooral de intentie om daadwerkelijk te presteren voor land en volk, dat zijn twee voorwaarden om op korte termijn weer zicht te krijgen op ontwikkeling in ons land. Dit zei de voorzitter van de PALU op de traditionele Owru Yari viering op 31 december.

Het gaat momenteel niet goed met ons land. Maar met de juiste randvoorwaarden kan binnen 1 jaar het vooruitzicht op ontwikkeling grondig gewijzigd worden. “Dan gaan de schulden niet ineens weg, maar er gaat zicht zijn op de aflossing. Dan gaan in de rijstsector niet ineens alle problemen zijn opgelost, maar de boeren gaan begrijpen wat zij zelf moeten doen en welk deel de overheid gaat doen en wat de opkopers en exporteurs gaan doen om tot goede oplossingen te komen. Hetzelfde kan ik zeggen over de rest van de agrarische sector, de werkgelegenheid, de woningbouw, de houtsector, het onderwijs en de gezondheidszorg”, aldus Hok.

De PALU-voorzitter gaf aan dat ‘lobi fu a kondre, lobi fu a pipel’ niet hetzelfde is als de hele dag de populaire volksjongen uit te hangen. En als die liefde voor dat volk er niet is, als je alleen met een kleine groep mensen, familie, partijtoppers om je heen bezig bent, dan gaat dat niet werken voor de grote groep Surinamers.

Het mag toch duidelijk zijn dat je niet van dit land en dit volk houdt wanneer je onderonsjes sluit met buitenlandse multinationals als de Alcoa, gericht tegen het Surinaamse belang. Je houdt niet van dit volk wanneer je je laat omkopen om visvergunningen aan buitenlanders te geven die onze visgronden vernietigen en onze Surinamer op den duur brodeloos maken. Je houdt niet van dit volk wanneer je zonder ontwikkelingsplan honderden miljoenen leent en zonder een plan vervolgens uitgeeft, zonder dat het duidelijk is hoe je dat gaat terugbetalen. Dan is een ding duidelijk, “a lobi no de”, concludeerde Hok.

Hok gaf aan dat er nu veel fout gaat ook omdat de intentie er niet is om werkelijk iets tot stand te brengen. “Maar dan kunnen we aan de leiding van het land de beste plannen en inzichten aanbieden, als de intentie er niet is, dan gaat niets werken. Het eerste wat sommigen mensen namelijk doen, , is nagaan hoe men met de aangeboden plannen een “nyang” kan maken. En dan kun je de rest natuurlijk vergeten, want als er dan toevallig nog iets uit komt rollen, dan kan dat hooguit een slap aftreksel zijn van de oorspronkelijke doelstelling.

Wat er nu gebeurt in het land is dat een kleine elite alle kansen krijgt, terwijl het volk met wat pakketten wordt zoet gehouden. Het is net als een race, waarbij sommige mensen een voorsprong krijgen en van daaruit mogen starten. Of ze krijgen de antwoorden van de examens die wij allemaal moeten maken, maar alleen de bestgeslaagden worden toegelaten. Wij van de PALU, wij pleiten ervoor en gaan ons ook daarvoor inzetten, dat iedereen gelijke kansen krijgt.”

De PALU gaat binnenkort weer de wijken in om persoonlijk met iedereen te praten. Van de PALU is bekend dat er heel duidelijke ideeën en inzichten zijn hoe zaken nationaal moeten worden aangepakt. “Maar waar de mensen wonen hebben zij zelf ook ideeën hoe de problemen locaal moeten worden aangepakt, en daar wordt niets mee gedaan. Die ideeën gaan wij samen met de nationale oplossingen verwerken in ons verkiezingsprogramma. We zullen een sterk accent leggen op oplossing van de problemen waar u dagelijks mee te maken hebt”, aldus Hok in zijn nieuwjaarsboodschap.(GFC)

Overige berichten