PAHO start met aanschaf COVID-19-vaccins om toegang in Latijns-Amerika en Caribisch gebied te vergroten

GFC NIEUWSREDACTIE- Door actie te ondernemen om de toegang tot de COVID-19-vaccins uit te breiden, zal de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) haar Revolving Fund gebruiken om landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te helpen voldoende vaccins aan te schaffen om de transmissie onder controle te houden.

Dit zei PAHO-directeur Carissa F. Etienne tijdens een persconferentie.

“De regio heeft nog steeds een tekort aan de doses welke nodig zijn om het tij van de pandemie te keren,” vertelde zij verslaggevers.

“We hebben een aanzienlijke toevloed van vaccins nodig en een billijker proces voor de verdeling ervan. Met dit in gedachten biedt PAHO onze lidstaten een nieuwe mogelijkheid om toegang te krijgen tot COVID-19-vaccins.”

Het Revolving Fund van PAHO zal “verder gaan dan de 20 procent die COVAX biedt,” legde Etienne uit, verwijzend naar de toezegging van COVAX om vaccins aan te schaffen voor 20 procent van de bevolking van de regio – de meest risicovolle groepen.

Het Revolving Fund, dat 42 jaar lang tegen lage prijzen andere vaccins voor de regio heeft aangeschaft, ontvangt nu al verzoeken van landen voor COVID-19 vaccins voor de laatste drie maanden van 2021 en voor 2022, zei Etienne. “Tot nu toe hebben meer dan 20 landen formeel belangstelling getoond en het aantal groeit met de dag.”

Tot nu toe fungeerde het Revolving Fund als een van de aankoopmechanismen van COVAX en werkte het rechtstreeks samen met landen die steun vroegen om donaties te leveren via bilaterale overeenkomsten. Het heeft meer dan 20 miljoen doses COVID-19-vaccin ingezet in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen die via COVAX zijn aangeschaft.

“Onze regio moet alle mogelijke wegen bewandelen om de toegang te versnellen en ervoor te zorgen dat de landen hun vaccinatiedoelstellingen halen,” zei Etienne.

“We hebben nog steeds meer donaties nodig en COVAX moet zijn oorspronkelijke belofte nog steeds nakomen. We moeten ook nieuwe mogelijkheden creëren die tegemoetkomen aan de uiteenlopende behoeften van onze lidstaten en die de aanvoer van vaccins naar de mensen en gemeenschappen die het grootste risico lopen, vergroten.”

Het initiatief van het Revolving Fund “zal ten goede komen aan elk land in de regio, maar vooral aan die landen die niet over de middelen en de onderhandelingspositie beschikken om de doses veilig te stellen die nodig zijn om hun bevolking te beschermen”, voegde zij eraan toe.

Dr. Etienne vestigde de aandacht op de centrale rol van het Revolving Fund in de geschiedenis van sterke immunisatie in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar landen een hoge vaccinatiegraad hebben genoten, “ongeacht hun inkomen of infrastructuur”.

Het Revolving Fund consolideert de regionale vraag, zodat vaccins in bulk kunnen worden aangeschaft. Het fonds zorgt ook voor de aanschaf van spuiten, apparatuur voor de koelketen en andere benodigdheden.

“Al tientallen jaren is het Revolving Fund een katalysator van gelijkheid en solidariteit en is het verantwoordelijk voor de bescherming van generaties kinderen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied tegen ziekten die door vaccinatie kunnen worden voorkomen”, aldus Etienne.

Zij ging in op de aanhoudende tol die de pandemie blijft eisen op het Pan-Amerikaanse continent, waar de afgelopen week meer dan 1,3 miljoen gevallen van COVID-19 en meer dan 19.000 sterfgevallen werden gemeld.

Het aantal gevallen en sterfgevallen blijft stijgen in Canada, Mexico en de Verenigde Staten. In Midden-Amerika nemen de gevallen af in Panama en Costa Rica, maar ze nemen toe in Honduras, Belize en El Salvador.

In het Caribisch gebied nemen de gevallen toe in Cuba, Jamaica, Puerto Rico, Martinique, de Bahamas en Dominica. “In de afgelopen maand is het aantal besmettingen op Martinique 30-voudig gestegen en is het aantal ziekenhuisopnames ook aanzienlijk gestegen,” aldus Etienne.

In Zuid-Amerika is het nieuws beter, zei ze. Het aantal gevallen en sterfgevallen daalt in het Andesgebied en Brazilië, en in de hele Zuidelijke Cone. Dit omvat aanzienlijke dalingen van het aantal gevallen in Colombia, Bolivia, Paraguay en Uruguay.

Overige berichten