PAHO overhandigt COVID-19 diagnostische test kits aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- Om de diagnose van het COVID-19-virus te vergemakkelijken, heeft Karen Lewis-Bell, vertegenwoordiger van de Pan American Health Organization (PAHO), in het Central Laboratorium officieel reagentia (herkenningsmiddelen) voor de diagnose van COVID-19 overgedragen aan Cleopatra Jessurun, directeur van het ministerie van Volksgezondheid.
Ook werden 1.750 posters in verschillende talen verstrekt voor risicocommunicatie met gemeenschappen in Suriname.
De geleverde reagentia bevatten 1 set primers en probes voor de detectie van de SARS-CoV-2 E-gen, wat voldoende is voor ongeveer 3900 reacties en 1 set primers en probes voor de detectie van de SARS-CoV-2 RdRP-gen, wat voldoende is voor ongeveer 3500 reacties.
“Primers and probes zijn gefabriceerde genen…,” zegt Merrel Wongsokarijo hoofd van het Centraal Laboratorium, “die het virus – die ook genen zijn – kunnen herkennen, dus als het virus aanwezig is gaan de primers en probes binden aan het genetisch materiaal van het virus en dat ziet het apparaat. Als het virus niet aanwezig is, kunnen deze primers en probes niet binden en dan krijg je ook geen signaal in het apparaat en dat zie je als negatief. Dus de primers en probes zorgen voor een reactie.”
Lewis-Bell geeft aan, dat er standaard casusdefinities zijn voor een vermoedelijk geval van COVID-19, ontwikkeld door de WHO, die landen als testcriteria gebruiken. “Herstelde gevallen worden ook getest om de afwezigheid van verspreiding van het virus te bevestigen. Landen kunnen ook hun eigen additionele criteria gebruiken op basis van hun transmissiecategorie om te bepalen welke extra personen moeten worden getest,” zegt Lewis-Bell. Volgens haar zal PAHO haar technische ondersteuning en begeleiding aan het Ministerie van Volksgezondheid voortzetten.

Overige berichten