fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

PAHO organiseert train-the-trainersproject in binnenland

De Pan American Health Organization (PAHO) organiseerde in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) het Health Promoters train-the-trainersproject te Futu Na Keba in het Boven-Surinamegebied. Deze training werd georganiseerd in het kader van het Health in All Policies (gezondheid op alle beleidsterreinen, kortweg HiAP genoemd) en is een strategieconcept ter verbetering van de volksgezondheid.

Tijdens twee krutu’s, voorafgaand aan dit evenement, werd door lokale gemeenschappen aangegeven welke probleempunten er zijn waarmee zij te kampen hebben. Zaken zoals hoge bloeddruk, tienerzwangerschap, roken en overmatig alcoholgebruik, ongezond dieet/voedsel, water en sanitatie waren de meest belangrijke aspecten waar er om aandacht werd gevraagd.

Elke dorpsgemeenschap heeft vooraf middels consensus een trekker en een voorzitter aangewezen. Gedurende de hele week werden de afgevaardigde Health Promoters getraind in het aanpakken van de gezondheidsproblemen die zij zelf in voorgaande krutu’s hebben aangegeven als te zijn de meest urgente problemen in hun gemeenschappen.

OOK INTERESSANT
Vanguard School of Engineering op ‘practicumtoer’ langs VWO-scholen

Het nieuw opgerichte Health Promotion Netwerk wordt toegelegd op het inlichten en ondersteunen van dekKapitein en basja’s in de dorpsgemeenschappen. Daarbij zal de opgedane kennis tijdens een krutu verder met de gemeenschap gedeeld worden.

Ook is het de bedoeling dat de participanten actief projecten en/of evenementen organiseren, waarbij de kennis verder met de gemeenschappen gedeeld wordt. In september 2018 wordt het project geëvalueerd.(GFC)