fbpx

PAHO lanceert campagne voor meer bekendheid kinderkanker

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe campagne van de Pan American Health Organization (PAHO), het St. Jude Children’s Research Hospital en Childhood Cancer International heeft tot doel ouders, verzorgers en gezondheidswerkers in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te waarschuwen op de eerste verschijnselen van de meest voorkomende vormen van kanker bij kinderen en jongeren om de tijdige diagnose en het resultaat van de behandeling te verbeteren.

De campagne, ‘Support Kids with Cancer’, die aan de vooravond van de Internationale Dag van de Kanker bij Kinderen (15 februari) van start is gegaan, wil meer bekendheid geven aan de meest voorkomende soorten kinderkanker, waaronder lymfoblastische leukemie, Hodgkin lymfoom en retinoblastoom.

Enkele veel voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, onverklaarbare blauwe plekken, knobbels of zwellingen, verlies van eetlust, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid en braken, en botpijn.

“In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt jaarlijks bij bijna 29.000 kinderen en jongeren kanker vastgesteld,” zei Dr. Anselm Hennis, Director of the Noncommunicable Diseases and Mental Health Department bij PAHO. “Hoewel het totale regionale overlevingspercentage voor kinderkanker momenteel 55% bedraagt, verschilt dit aanzienlijk van land tot land.”

In landen met lagere inkomens in de regio hebben kinderen en adolescenten slechts 20% overlevingskansen, terwijl die in landen met hogere inkomens veel grotere overlevingskansen hebben, tot 80%. Dit komt vooral door vertragingen bij de diagnose, gebrek aan gespecialiseerde zorg, beperkte toegang tot en beschikbaarheid van essentiële medicijnen tegen kanker en vermijdbare sterfte door infecties.

“Hoewel kinderkanker niet kan worden voorkomen, kunnen de meeste soorten wel worden genezen als ze vroeg worden ontdekt,” zei Dr. Hennis. “Ouders en verzorgers voorzien van de informatie die ze nodig hebben om aan de bel te trekken, is van cruciaal belang om te zorgen voor een tijdige diagnose.”

BEKIJK OOK
Veldwerkers bouwpolitie OW op non-actief vanwege onderzoek

De campagne bevat een geanimeerde video en een lied, waarin de symptomen van veel voorkomende kinderkankers op een gemakkelijk te onthouden manier worden belicht. Het geeft ook informatie over wat te doen bij een verontrustend symptoom.

“De campagne is een uitstekende manier om ouders, verzorgers, leerkrachten en eerstelijnszorgverleners te voorzien van cruciale en uitgebreide informatie over de tekenen van kinderkanker”, aldus Dr. Daniel Bastardo, manager van het St Jude Together programma voor het St. Jude Children’s Research Hospital.

Kinderkanker

In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied wordt elk jaar bij één op de 360 kinderen en adolescenten kanker vastgesteld, maar toch heeft minder dan de helft van alle landen in de regio (46%) een nationaal beleid voor de vroegtijdige opsporing van kanker, inclusief kinderkanker.

De meest voorkomende typen zijn acute lymfoblastische leukemie, Burkitt lymfoom, Hodgkin lymfoom, Wilms tumor, retinoblastoom en laaggradig glioom, die tot 60% van alle kinderkankers uitmaken.

“De zes meest voorkomende kinderkankers hebben unieke kenmerken, met detecteerbare vroege tekenen en symptomen, en zijn in hoge mate te genezen met bewezen therapieën,” merkt Marcela Zubieta op, hoofd van het Latijns-Amerikaanse netwerk bij Childhood Cancer International. “Daarom is het zo belangrijk dat ouders via deze campagne informatie krijgen.”

International Childhood Cancer Day is een wereldwijde campagne die elk jaar op 15 februari plaatsvindt om het bewustzijn van kinderkanker te vergroten en kinderen en jongeren met kanker, overlevenden en hun families te steunen.