GFC NIEUWSREDACTIE- De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) heeft vandaag samen met andere agentschappen en partners van de Verenigde Naties een campagne gelanceerd om landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied aan te moedigen de moedersterfte, die tussen 2016 en 2020 met 15% is toegenomen, terug te dringen.
Ongeveer 8.400 vrouwen sterven elk jaar in de regio aan complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling en postpartum. Hoge bloeddruk, ernstige bloedingen en complicaties van onveilige abortus zijn de meest voorkomende oorzaken. Negen van de tien van deze sterfgevallen zijn echter te voorkomen door goede zorg, toegang tot anticonceptie en door ongelijkheden in de toegang tot zorg te verminderen.
“Te veel vrouwen, met name inheemse, Afro-afkomstige, migranten-, lage-inkomens- en lager opgeleide vrouwen, blijven sterven tijdens zwangerschap en bevalling”, zei Jarbas Barbosa, directeur van PAHO, tijdens de lancering van de campagne op Internationale Vrouwendag. “Het is tijd om dringend te investeren in de gezondheid van moeders en verandering te brengen in deze onaanvaardbare realiteit.”
Prevent the Preventable streeft naar snellere vooruitgang op weg naar de regionale doelstelling van minder dan 30 moedersterfgevallen per 100.000 levendgeborenen, zoals uiteengezet in de Agenda voor duurzame gezondheidszorg van PAHO voor de regio.
Vorig jaar bedroeg de moedersterfte (d.w.z. het aantal moedersterfgevallen per 100.000 levendgeborenen) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 68 per 100.000 levendgeborenen.
De COVID-19 pandemie veroorzaakte een terugval van 20 jaar in de gezondheid van moeders in de regio, met een stijging van de moedersterfte met 15% tussen 2016 en 2020, na een daling met 16,4% tussen 1990 en 2015.
“Als we de moedersterfte weer op de rails willen krijgen, moeten we de sociaaleconomische, gender, etniciteit, onderwijs en geografische ongelijkheden aanpakken die leiden tot de dood van zoveel vrouwen,” zei Suzanne Serruya, directeur van PAHO’s Latijns-Amerikaanse centrum voor perinatologie, vrouwen en reproductieve gezondheid (CLAP). “Dit vereist de betrokkenheid van alle sectoren van de overheid en de samenleving.”
Toegankelijke gezondheidsdiensten voor moeders, alsmede professionals die beschikbaar, opgeleid en uitgerust zijn en de rechten en bijzonderheden van aanstaande moeders respecteren, zijn ook essentieel voor het terugdringen van moedersterfte.
“De ommekeer in het tempo waarin de moedersterfte wordt teruggedrongen is een harde en betreurenswaardige realiteit in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied”, aldus Susana Sottoli, regionaal directeur voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA).
“Wij roepen regeringen, maatschappelijke organisaties, de particuliere sector en gemeenschappen op om een einde te maken aan de situatie van duizenden vrouwen voor wie het wonder van de bevalling een tragische realiteit wordt.”
Zero Maternal Deaths. Preventing the Preventable is een initiatief van de Regional Task Force for the Reduction of Maternal Mortality (GTR). De campagne richt zich op de verspreiding van berichten in de sociale media en landspecifieke acties gedurende de hele maand mei. Ook bevat de campagne een oproep aan de hele samenleving om vrouwen en pasgeborenen te beschermen.
Moedersterfte in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied:
• Ongeveer 8.400 vrouwen – bijna 3% van het wereldtotaal – stierven in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied door oorzaken die verband houden met zwangerschap en bevalling.
• Daarvan waren er 1.300 in het Caribisch gebied.
• Tussen 1990 en 2015 daalde de moedersterfte in Latijns-Amerika met 16,4%, maar tussen 2016 en 2020 steeg ze met 15%.
• 13 landen hadden een zeer laag moedersterftecijfer (20 of minder moedersterfgevallen per 100.000 levendgeborenen); 26 landen meldden een laag cijfer (minder dan 100), en 6 hadden een hoog of matig cijfer (tussen 100 en 499).
• In de Agenda voor duurzame gezondheidszorg van PAHO hebben de landen van de regio zich ertoe verbonden een moedersterftecijfer van minder dan 30 moedersterfgevallen per 100.000 levendgeborenen te bereiken.