fbpx

PAHO dringt aan op volksgezondheidsmaatregelen en vaccinatie in het licht van Omicron-variant

GFC NIEUWSREDACTIE- Terwijl deskundigen werken aan een beter begrip van de nieuwe door de WHO aangewezen “zorgwekkende variant”, Omicron, riep de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa Etienne, op tot meer vaccinatie en volksgezondheidsmaatregelen om de best mogelijke bescherming tegen het virus te waarborgen.

De PAHO-directeur, die aandrong op geen paniek, benadrukte dat er nog veel onbekend is en dat het nog enige tijd zal duren voordat de studies zijn afgerond. Tot die tijd “is het niet duidelijk of Omicron besmettelijker is dan andere varianten, of dat het ernstigere ziekten veroorzaakt,” zei ze op een persconferentie.

In de Pan-Amerikaanse regio, waar de afgelopen week 753.000 nieuwe COVID-besmettingen en meer dan 13.000 sterfgevallen werden gemeld, is Omicron tot nu toe ontdekt in Canada en Brazilië. “Maar het is waarschijnlijk dat andere landen deze nieuwe variant spoedig zullen detecteren,” aldus de directeur.

Hoewel PAHO alle varianten in de regio blijft volgen, blijft Delta voorlopig de overheersende variant in de Pan-Amerikaanse regio.

Etienne benadrukte dat met iets meer dan de helft van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die volledig tegen COVID-19 gevaccineerd zijn, “onze regio bijzonder kwetsbaar blijft”.

“Ongelijkheid op het gebied van vaccins beschikbaarheid verlengt de COVID-crisis, en dit is precies wat we zien met de komst van Omicron,” zei Etienne.

Zij riep de regeringen op om de volksgezondheidsmaatregelen, zoals het dragen van maskers, te handhaven en hun surveillance-inspanningen te verdubbelen, “hoe meer COVID-19 circuleert, hoe meer mogelijkheden het virus heeft om te muteren en te veranderen,” voegde zij eraan toe.

BEKIJK OOK
Vrouw in ziekenhuis opgenomen met brandwonden over lichaam nadat culturele activiteit verkeerd uitpakte

Met betrekking tot de herdenking van Wereld Aids Dag, die elk jaar op 1 december plaatsvindt, “is COVID niet de eerste besmettelijke ziekte die de wereld heeft geschokt,” zei de PAHO-directeur.

Vóór de pandemie kreeg slechts 65% van de mensen met HIV in de regio ARV-therapie en naarmate de pandemie vorderde, verviervoudigde het aantal onderbrekingen, waardoor miljoenen in gevaar kwamen.

Aangezien er doeltreffende geneesmiddelen zijn om de ziekte onder controle te houden en de overdracht te onderbreken, “moeten wij zorgen voor een consequente en billijke toegang tot deze krachtige middelen”. De directeur merkte op dat 2,4 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met HIV leven.

Nu PAHO deze week zijn 119e verjaardag viert, wees Dr. Etienne op de vooruitgang die is geboekt op het gebied van de volksgezondheid in de Pan-Amerikaanse regio – bij de behandeling van HIV/AIDS en bij de ontwikkeling van doeltreffende vaccins tegen COVID.

“We moeten samenwerken om het werk af te maken,” zei ze. Zodat “iedereen in onze regio toegang heeft tot de diensten en middelen die ze nodig hebben om gezond en productief te leven.”

In de afgelopen week zijn de COVID-19-gevallen stabiel maar hoog gebleven in de VS en Canada en gedaald in Mexico. Ook in de meeste landen in Midden-Amerika zijn dalingen te zien.

Ondertussen zijn de gevallen gestaag toegenomen in landen van de Zuid-Amerikaanse kegel en zijn ze versneld in het Caribisch gebied, de Kaaimaneilanden en in Anguilla.