PAHO-directeur waarschuwt dat alleen vaccins geen stop kunnen brengen aan huidige Covid-19-golf

GFC NIEUWSREDACTIE- Met de waarschuwing, dat de levering van Covid-19- vaccins aan de Amerika’s is vertraagd, drong Pan American Health Organization-directeur, Carissa Etienne, er bij de landen op aan om een ‘alomvattende strategie’ te hanteren, die niet alleen vaccinatie- maar ook volksgezondheid maatregelen inhoudt om de stijgende pandemie te beteugelen.

“Ik kan dit niet genoeg benadrukken – voor de meeste landen zullen vaccins deze golf van de pandemie niet stoppen”, zei Etienne tijdens haar wekelijkse media-briefing.

“Er is gewoon niet genoeg beschikbaar om iedereen in de landen met het grootste risico te beschermen. Daarom moeten we de transmissie op alle mogelijke manieren stoppen met de instrumenten die wij wel beschikbaar hebben.”

“Dit vereist alomvattende strategieën om zowel het beschikbaar komen van vaccins te versnellen als het virus onder controle te houden met behulp van bewezen volksgezondheidsmaatregelen,” voegde ze eraan toe, verwijzend naar het dragen van maskers, sociale afstand nemen en handhygiëne.

Meer dan 3 miljoen doses afgeleverd

Sinds maart heeft het Revolving Fund van PAHO meegeholpen aan de levering van meer dan 3 miljoen doses door COVAX verkregen vaccins aan 28 landen. Het Revolving Fund onderhandelt, koopt en regelt de logistiek voor verzending van vaccins naar de 36 aan COVAX deelnemende landen.

Tot dusver zijn in de Amerika’s meer dan 247 miljoen COVID-19-vaccins toegediend, onder meer via overeenkomsten die landen individueel met vaccinproducenten hebben gesloten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Krommer kan het niet in Suriname: houdt de mensen zoveel mogelijk buiten!

“Maar in de afgelopen weken”, zei Etienne, “hebben beperkingen voor producenten van COVAXvaccins de leveringen vertraagd, en verwacht wordt, dat de leveringen de komende weken niet normaliseren”. “In de tussentijd kunnen we niet rekenen op de vaccins om de overdracht te beheersen”, zei ze.

“PAHO is vastbesloten om met de lidstaten samen te werken om meer vaccindoses voor onze regio te verkrijgen zodra deze beschikbaar zijn, als aanvulling op wat landen al hebben gekocht via bilaterale deals en via de COVAX-faciliteit”, zei ze.

“We zullen bij elke stap aanwezig zijn voor de landen en technische ondersteuning bieden om belemmeringen op te lossen, het toezicht te vergroten en de veiligheid en impact van COVID-vaccins te bewaken.”

Aanhoudende pandemische golf

Etienne waarschuwde, dat de pandemie in de Amerika’s blijft toenemen. In de afgelopen week raakten meer dan 1,3 miljoen mensen besmet met het virus en stierven bijna 36.000 mensen aan de ziekte.

“Sinds het begin van de pandemie zijn in de Amerika’s 57 miljoen gevallen gemeld, met meer dan 1,3 miljoen doden”, zei ze.

“We gedragen ons niet als een regio midden in een steeds erger wordende uitbraak”, waarschuwde Etienne. “Ondanks de voortdurende overdracht op veel plaatsen zijn de beperkingen versoepeld.”

“De menigten zijn terug, mensen ontmoeten in gesloten ruimtes en nemen het openbaar vervoer, vaak zonder maskers”, vervolgde ze.

Ze zei, dat nieuwe, zeer overdraagbare varianten ook voor versnelling zorgen. Etienne beschreef Zuid-Amerika als het doorlopend ‘epicentrum’ en meldde, dat het aantal nieuwe Covid-19-gevallen sterk toeneemt in Brazilië, Colombia, Venezuela, Peru en sommige delen van Bolivia.

Paraguay, Uruguay, Argentinië en Chili kennen een blijvende toename van het aantal infecties. Nieuwe varianten in de Guyana’s hebben geleid tot een stijging van het aantal gevallen in FransGuyana en Guyana.

Nieuwe besmettingen nemen toe op Cuba, Puerto Rico en kleinere Caribische eilanden zoals Curaçao, Bermuda en Aruba. Het aantal gevallen blijft ook toenemen in Canada.

Veilige en effectieve vaccins

Etienne zorgde voor geruststelling over de veiligheid van de vier door de WHO goedgekeurde vaccins: het Pfizer/BioNTech-vaccin, twee versies van het Oxford-AstraZeneca-vaccin en het Janssen- 3 vaccin.

Ze hebben allemaal bewezen veilig en effectief te zijn. Zeldzame meldingen van bloedstolsels worden bestudeerd door bevoegde instanties, die naar verwachting binnenkort aanbevelingen zullen doen, zei ze.

“In de tussentijd is het belangrijk om AstraZeneca-vaccins te blijven toedienen waar ze beschikbaar zijn”, zei ze. “Bijna 200 miljoen mensen over de hele wereld hebben het COVID-19-vaccin van AstraZeneca gekregen en de meldingen van bijwerkingen zijn zeer zeldzaam. Deze vaccins kunnen uw leven en dat van uw vrienden en familie redden.”

Etienne sprak ook over de uitbarsting van de vulkaan La Soufriere in Saint Vincent en de Grenadines en meldde, dat PAHO vijf volksgezondheidsdeskundigen heeft ingezet om in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid op de noodtoestand te reageren.

PAHO/WHO heeft ook 150.000 medische maskers, andere persoonlijke beschermingsuitrusting (PPE’s), medische benodigdheden en testkits naar de eilanden verzonden.

Overige berichten