PAHO-directeur vraagt G7-landen prioriteit te geven aan Latijns-Amerika en Caribisch gebied voor 1 miljard vaccindonaties

GFC NIEUWSREDACTIE- Na de belofte van de G7-landen om 1 miljard vaccindoses te doneren aan landen in nood, drong Carissa Etienne, directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), er bij hen op aan om prioriteit te geven aan Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

“De landen die het zwaarst getroffen zijn, moeten voorkeur krijgen”, zei ze.

Tijdens haar wekelijkse mediabriefing wees ze erop, dat slechts één op de tien mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is ingeënt tegen COVID-19.

“Toch zijn we een regio van meer dan 600 miljoen mensen waar het aantal besmettingen toeneemt, ziekenhuizen vol zijn en varianten snel circuleren”, zei ze, eraan toevoegend dat “vaccins vandaag dringend nodig zijn.”

Etienne rapporteerde over het dodelijke traject van de pandemie en zei dat er de afgelopen week meer dan 1,1 miljoen nieuwe COVID-19-besmettingen en 31.000 doden zijn gemeld in de Pan-Amerikaanse regio, inclusief de Verenigde Staten en Canada. De afgelopen weken waren vier van de vijf landen met de hoogste wekelijkse sterfgevallen ter wereld in de Pan-Amerikaanse regio.

“Hoewel overal vaccins nodig zijn, hopen we dat de G7-landen prioriteit zullen geven aan doses voor landen met het grootste risico”, zei ze, verwijzend naar degenen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied die nog niet genoeg vaccins hebben ontvangen om zelfs de meest kwetsbaren te beschermen.

Tegelijkertijd, zei ze, is de acceptatie van vaccins hoog in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waar “mensen graag een kans willen om zich te laten vaccineren”.

“Ik wil duidelijk zijn dat het belangrijkste probleem in de Pan-Amerikaanse regio de toegang tot vaccins is, niet de acceptatie van vaccins”, zei ze.

“In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben we een lange traditie op het gebied van vaccinatie en vertrouwen we in de levensreddende kracht van vaccins. Zodra er nieuwe doses beschikbaar zijn, zijn landen klaar om ze zo snel mogelijk te distribueren en PAHO zal onvermoeibaar werken om vaccins in elke hoek van onze regio te krijgen, totdat deze pandemie achter ons ligt.”

“Naast vaccins heeft de regio financiële steun nodig voor extra voorraden”, zei ze. De regio moet ook haar eigen productie van vaccins opvoeren.

Toen vaccins in de regio arriveerden, stelde Etienne voor om eerst naar degenen te gaan met een hoog risico op het ontwikkelen van ernstige COVID-19-gevallen, zoals ouderen, eerstelijns gezondheidswerkers en mensen met reeds bestaande aandoeningen. Vooral gezondheidswerkers moeten prioriteit krijgen omdat ze van vitaal belang zijn voor de reactie op de pandemie en “ook enkele van de meest vertrouwde stemmen voor vaccins zijn”, zei ze.

“Mensen wenden zich tot gezondheidswerkers – inclusief artsen, verpleegkundigen en gezondheidswerkers in de gemeenschap – voor medisch advies, dus we moeten ervoor zorgen dat onze gezondheidswerkers de nodige informatie hebben om de vragen van hun gemeenschappen en hun eigen families te beantwoorden,” zei Etienne.

“Ik wil de burgers eraan herinneren dat de vaccins die zijn goedgekeurd door de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) en geleverd via COVAX grondig zijn beoordeeld door experts. Dus als het jouw beurt is om je te laten vaccineren, omarm dan wat er voor jou beschikbaar is en stel je vaccinatie niet uit”, zei ze, en drong er bij iedereen op aan ervoor te zorgen dat ze hun tweede dosis krijgen.

Etienne beschreef het verloop van de pandemie en merkte op dat Mexico een lichte toename van het aantal besmettingen rapporteert, voornamelijk als gevolg van de regio’s Baja California en Yucatan. In het Caribisch gebied melden Cuba en de Dominicaanse Republiek de meeste nieuwe besmettingen, terwijl Trinidad & Tobago nog steeds hoge sterftecijfers melden.

In Midden-Amerika zijn de afgelopen twee weken het aantal besmettingen gestegen in Belize, Panama en Guatemala, terwijl in Honduras en Costa Rica het aantal begint af te nemen.

Verder naar het zuiden vult de pandemie ziekenhuizen in Bolivia, Chili en Uruguay, en de meeste patiënten zijn jongere mensen tussen de 25 en 40 jaar oud. In de Braziliaanse stad Sao Paulo wordt 80% van de IC-bedden bezet door COVID-patiënten. In de grote stedelijke gebieden van Colombia is ook sprake van een zeer hoge bezetting van IC-bedden.

“Tegen deze achtergrond dringen we er bij landen op aan om de volksgezondheidsmaatregelen aan te scherpen op plaatsen met een hoge overdracht”, zei Etienne. “Dit is de meest effectieve manier om besmetting terug te dringen totdat we genoeg vaccins voor iedereen hebben.”

Overige berichten