fbpx
PAHO-directeur: “Testen COVID-19 in Noord- en Zuid-Amerika versnellen en uitbreiden”

GFC NIEUWS- De directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa Etienne, roept op tot versnelde en uitgebreide tests voor COVID-19 in landen in de Amerika’s.

“Om onze acties te sturen, hebben wij een duidelijker beeld nodig van waar het virus circuleert en hoeveel mensen zijn geïnfecteerd,” zei ze.

Etienne zei tijdens haar wekelijkse persconferentie: “De pandemie blijft onze regio beïnvloeden en het is van vitaal belang, dat alle landen actief preventieve maatregelen nemen, terwijl ze zich voorbereiden op meer gevallen, ziekenhuisopnames en doden.”

Op 20 april waren er 839.119 bevestigde gevallen van COVID-19 en stierven er 42.686 mensen in de regio van de Amerikas.

De PAHO-directeur zei, dat sinds voordat de pandemie uitbrak, landen zich voorbereiden om gevallen van COVID-19 te testen en op te sporen. Sinds februari heeft PAHO laboratoria opgeleid en uitgerust voor Polymerase Chain Reaction (PCR) – tests in meer dan 30 landen, maar naarmate het aantal gevallen toenam, vonden landen het steeds moeilijker om bij te blijven, merkte ze op.

Etienne gaf aanbevelingen aan de landen om: hun capaciteit uit te breiden en alle beschikbare nationale laboratoria te gebruiken; prioriteit te geven aan patiënten met symptomen; contacten op te sporen en op te volgen met mogelijke geïnfecteerde patiënten en ervoor te zorgen dat iedereen er toegang toe heeft, zodat testen voor patiënten gratis is.

PAHO heeft meer dan 500.000 PCR-tests geleverd aan 34 landen en gebieden, “en we hebben met andere landen samengewerkt om hun capaciteit te volgen en te ondersteunen,” zei Dr. Etienne

Deze week worden er in de hele regio nog eens 1,5 miljoen PCR-tests verzonden, ‘gevolgd door nog eens 3 miljoen volgende week om de laboratorium toezichtsnetwerken in onze lidstaten te versterken,’ benadrukte ze.

“Om het tekort op de markt aan te pakken, werken we samen met toonaangevende fabrikanten om deze tests beschikbaar te stellen via het PAHO Strategic Fund. Twaalf landen gebruiken dit mechanisme nu om commerciële PCR-tests van hoge kwaliteit aan te schaffen. Terwijl we over andere opties onderhandelen, overwegen we tests die zowel op open als op zogenaamde gesloten platforms worden uitgevoerd, om zo het testvermogen van elk land te maximaliseren, ‘zei Etienne.

Om ervoor te zorgen dat landen betrouwbare producten aanschaffen, geeft PAHO richtlijnen aan regelgevende instanties en gezondheidsautoriteiten en roept fabrikanten op om nauw met de gezondheidsorganisatie samen te werken, zodat er gelijke toegang tot nieuwe kwaliteitstests gegarandeerd kunnen worden. Hierdoor kunnen alle landen van het eerdergenoemde profiteren.

Wereldwijde toegang tot medicijnen, vaccins en medisch apparatuur om te reageren op COVID 19 “mag geen privilege zijn van bepaalde landen of gemeenschappen. Ons collectief doel moet zijn om ervoor te zorgen, dat iedereen toegang heeft tot de tests, behandelingen, vaccins en andere technologieën op basis van behoeften,” voegde Etienne eraan toe.

Meer nieuws

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…

China wil versterking band met Suriname

GFC NIEUWS- De ambassadeur van China, Liu Quan, heeft tijdens een bezoek aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), David Abiamofo, het belang van het…