PAHO-directeur roept op tot ruime toegang tot COVID-19-vaccins

GFC NIEUWSREDACTIE- De directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Carissa Etienne, heeft opgeroepen tot een grotere voorraad COVID-19-vaccins voor de Pan-Amerikaanse regio, waarbij zij opmerkte dat “miljoenen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied nog steeds niet weten wanneer zij de kans zullen krijgen om te worden ingeënt.”

“Sommige landen in Zuid- en Centraal-Amerika, waar de pandemie bijzonder hard heeft toegeslagen, hebben nog niet voldoende vaccins kunnen krijgen om 3% van hun bevolking volledig in te enten,” vertelde Etienne aan verslaggevers tijdens haar wekelijkse persconferentie.

Ze zei: “PAHO heeft er bij de landen die over voldoende vaccins beschikken op aangedrongen deze te delen met de landen in Noord- en Zuid-Amerika die het nog steeds moeilijk hebben. Die oproep begint weerklank te vinden”.

Etienne merkte op dat “donaties van doses COVAX helpen om de beschikbaarheid van vaccins in de volgende ronde aanzienlijk uit te breiden, met ongeveer 60 miljoen doses uit de Verenigde Staten en meer dan 11 miljoen uit Japan, die bijdragen tot de verwachte toewijzing van ongeveer 143 miljoen doses”.

“Hoewel we op korte termijn op donaties moeten vertrouwen, maken we nu al plannen voor een toekomstscenario waarin meer aanbod beschikbaar zal zijn.

“PAHO brengt het tekort aan vraag van onze lidstaten in kaart om te bepalen hoe het Revolving Fund landen kan steunen om hun toekomstige doelstellingen te bereiken met COVID-vaccins en andere benodigdheden, zoals injectiespuiten en apparatuur voor de cold chain (koelketen),” voegde zij eraan toe.

De PAHO-directeur zei dat de 24 miljoen doses COVAX die tot dusver in de regio zijn gebruikt “snel in gebruik zijn genomen, en dat de landen staan te popelen om de extra toewijzingen te verschepen zodra de voorraden beschikbaar zijn.

Onze landen weten hoe zij vaccins moeten inzetten en zijn er klaar voor. Maar ze hebben meer doses nodig, en wel nu.

Zij merkte op dat een op de vier mensen in de regio “volledig is geïmmuniseerd en dat in de Pan-Amerikaanse regio meer dan 600 miljoen doses zijn toegediend.

Meer dan de helft van deze doses is echter toegediend in slechts één land, de Verenigde Staten.

Chili en Uruguay hebben ongeveer 50% van hun bevolking volledig geïmmuniseerd en Canada heeft meer dan 30% geïmmuniseerd, merkte Etienne verder op.

“Maar miljoenen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied weten nog steeds niet wanneer zij de kans krijgen om te worden ingeënt,” zei zij.

Etienne verwees ook naar de gebeurtenissen in Haïti die hebben geleid tot de dood van president Moise Jovenel, en zei: “PAHO condoleert zijn familie en nabestaanden.

Wij willen ook onze solidariteit betuigen met het Haïtiaanse volk in deze onzekere tijden en herhalen dat wij ons inzetten voor de bevordering van de gezondheid en de ontwikkeling van het land.

“Onze organisatie werkt al heel lang in Haïti, hand in hand met de lokale autoriteiten, gezondheidswerkers en gemeenschappen via ons landenkantoor in Port-au-Prince. We blijven nu achter hen staan en zullen onze inspanningen verdubbelen.”

Overige berichten