fbpx

PAHO-directeur geeft richtlijnen voor beheersing COVID-19 pandemie

GFC NIEUWS- De directeur van de Pan American Health Organization (PAHO), Carissa Etienne, zei dat het handhaven van sociale afstandsmaatregelen, het verbeteren van het toezicht en het versterken van de gezondheidssystemen de drie sleutels zijn om de Covid-19-pandemie in de Amerika’s te beheersen.
Afgelopen week waren er wereldwijd 732.000 nieuwe gevallen, en hiervan waren er meer dan 250.000 nieuwe gevallen in Latijns-Amerikaanse landen, “een ernstige zorg die als een clarionoproep zou moeten dienen om onze inspanningen te verdubbelen,” zei Etienne op een persconferentie.
“De situatie waarmee we worden geconfronteerd is nijpend, maar niet uitzichtloos – zolang onze aanpak van het bestrijden van het virus is gebaseerd op solidariteit. We moeten samenwerken, middelen delen en de bewezen strategieën toepassen die we op ondertussen hebben geleerd.”
“De Amerika’s, een regio met enorme ongelijkheden, wordt geconfronteerd met gelijktijdige gezondheids-, economische en sociale noodsituaties, als gevolg van de pandemie, die in combinatie moet worden aangepakt om COVID-19 te stoppen,” zei ze. Deze noodsituaties omvatten een sterk stijgend aantal gevallen, overbelaste economieën en kwetsbare groepen met een groter risico, zoals de inheemse bevolking, migranten en mensen met chronische ziekten.
“We zijn een regio met ondergefinancierde, zwakke volksgezondheidszorgsystemen die worstelen met veel meer dan COVID-19. We hebben te maken met malaria, mazelen, knokkelkoorts en vele andere ziekten,” aldus de directeur van PAHO. “Dit betekent, dat we vooral vastberaden en aanpasbaar moeten zijn aan de unieke omstandigheden van onze zeer diverse regio. En we mogen niet vergeten dat niet alle landen, steden en gemeenschappen op dezelfde manier worden getroffen. ”
Belangrijkste lessen uit de pandemie over sociale afstand zijn: “wees voorzichtig. Open niet te snel, anders riskeert u een heropleving van Covid-19 die het voordeel dat u de afgelopen maanden hebt behaald, zou kunnen opheffen. Overweeg een geografische benadering voor vergrendeling en openstelling gebaseerd op de transmissie in specifieke toepasbare locaties”, zei ze. “Sociale afstanden vertragen de overdracht, zodat gezondheidsdiensten vermoedelijke gevallen kunnen testen, contacten kunnen opsporen en patiënten kunnen behandelen en isoleren.”
Over surveillance merkte Dr. Etienne op: “Hoewel de testcapaciteit niet perfect is, hebben vrijwel alle plaatsen in de regio voldoende gegevens om te tracen en te monitoren waar het virus zich verspreid. Dit moet de drijfveer zijn van onze besluitvorming. Het zal ons ook helpen ons beter te richten de broodnodige maatregelen voor sociale steun. Gebruik gegevens voor een response op maat, bescherm kwetsbare gemeenschappen en richt uw inspanningen op nieuwe infecties. Preventieve inspanningen zijn effectiever wanneer ze worden geïnformeerd door surveillances.”
Gezondheidszorgsystemen breiden uit om te voldoen aan de eisen van het stijgend aantal gevallen, hoewel ‘veel plaatsen overweldigd zijn en op het randje van hun kunnen opereren”, zei ze. “PAHO heeft flexibele begeleiding en ondersteuning geboden en heeft hand in hand met landen gewerkt om hun gezondheidszorgsystemen voor te bereiden op een golf van infecties. Betrek privéziekenhuizen en sociale zekerheidsvoorzieningen en maak gebruik van de capaciteiten van alle sectoren om gezamenlijk op deze pandemie te reageren.”
De reactie op de pandemie hangt af van het feit of gezondheidswerkers veilig en gezond zijn, en de levering van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) moet blijven stromen naarmate de gevallen toenemen, zei Etienne. “Gezondheidswerkers riskeren hun leven om het onze te redden, en ze hebben onze steun nu meer dan ooit nodig. We hebben een traditie van panamerikanisme – ons leidende licht sinds de oprichting van PAHO in 1902 – die ons heeft geholpen talrijke uitbraken te overwinnen.”
Door samen te werken, “zijn landen sterker in hun reactie als ze van elkaar kunnen leren, middelen en expertise kunnen bundelen en kunnen putten uit de nieuwste gegevens en onze constante steun”, voegde Etienne toe.

BEKIJK OOK
Universiteit melkt Surinaamse studenten uit om te kunnen overleven