PAHO-directeur dringt er bij landen op aan zwangere en lacterende vrouwen voorrang te geven bij COVID-19-vaccinaties

GFC NIEUWSREDACTIE- Meer dan 270.000 zwangere vrouwen zijn in de Pan-Amerikaanse regio met COVID-19 besmet en meer dan 2.600 zijn aan het virus overleden.

In Mexico en Colombia werd COVID-19 de belangrijkste oorzaak van moedersterfte in 2021.

COVID-19 vormt een ernstig risico voor zwangere vrouwen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waarschuwde de directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), Carissa F. Etienne, en drong er bij landen op aan om aanstaande en lacterende moeders voorrang te geven voor vaccinaties.

“We weten dat als zwangere vrouwen ziek worden, zij een hoger risico hebben op het ontwikkelen van ernstige COVID-symptomen en vaker beademing en intensive care nodig hebben, in vergelijking met vrouwen die niet zwanger zijn,” zei ze tijdens haar wekelijkse persbriefing. “Ze hebben ook een grotere kans om hun baby vroegtijdig of te vroeg ter wereld te brengen.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Moderna coronavaccin creëert tweemaal meer antilichamen dan Pfizer

“Dus, laat me duidelijk zijn,” vervolgde ze, “PAHO beveelt aan dat alle zwangere vrouwen, na hun eerste trimester, evenals vrouwen die borstvoeding geven, het COVID-19-vaccin krijgen.”

Zij voegde eraan toe dat de door de WHO goedgekeurde COVID-vaccins veilig kunnen worden toegediend tijdens de zwangerschap en een essentieel instrument vormen om aanstaande moeders te beschermen tijdens de pandemie.

Meer dan 270.000 zwangere vrouwen zijn tot nu toe ziek geworden van COVID in de Pan-Amerikaanse regio, en meer dan 2.600 zijn gestorven aan het virus.

Het probleem is bijzonder acuut in Mexico en Colombia, waar COVID-19 in 2021 de belangrijkste oorzaak van moedersterfte is geworden.

Tegelijkertijd zijn Mexico, Argentinië en Brazilië verantwoordelijk voor de helft van alle COVID-doden onder zwangere vrouwen in de regio.

“De afgelopen drie decennia hebben Latijns-Amerika en het Caribisch gebied geworsteld met het terugdringen van de moedersterfte”, aldus Etienne. “Nu dreigt de pandemie 20 jaar van moeizaam bevochten vooruitgang weg te vagen.”

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Researchers ontdekken antilichamen die SARS-CoV-2-varianten en andere coronavirussen kunnen neutraliseren

De pandemie vormt ook een bedreiging voor de gezondheidszorg voor zwangere vrouwen.

Ten minste 40 procent van de landen in de regio heeft melding gemaakt van verstoringen van de zorg voor moeders en pasgeborenen als gevolg van de pandemie.

“Deze verstoringen zijn in dit tweede jaar van de pandemie wijdverspreider geworden,” zei Etienne. Sommige landen, waaronder Belize en Guatemala, melden dat zwangerschapsgerelateerde zorg in meer dan de helft van de gezondheidszorglocaties is verstoord.

Naast het prioriteren van zwangere en zogende vrouwen voor COVID-19-vaccins, drong de directeur er ook bij de landen op aan om hun toegang tot gezondheidsdiensten te verzekeren.

“Tot slot is het van cruciaal belang dat zwangere vrouwen de volksgezondheidsmaatregelen handhaven die doeltreffend zijn gebleken tegen dit virus”, zei zij, waarbij zij hen aanraadde maskers te dragen, sociale afstand te bewaren, contacten met mensen buiten hun huishouden te beperken en bijeenkomsten binnenshuis te vermijden.

Over de tol die de pandemie eist in de Pan-Amerikaanse regio, zei Etienne: “Vandaag zien we bijna het dubbele aantal besmettingen dan vorig jaar rond deze tijd.”

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Te weinig water drinken vergroot de kans op hartfalen

Zij maakte melding van bijna 1,5 miljoen gevallen en meer dan 22.000 COVID-gerelateerde sterfgevallen in de Pan-Amerikaanse regio in de afgelopen week.

Terwijl het aantal nieuwe infecties in het Caribisch gebied afneemt, neemt het aantal COVID-19-gerelateerde sterfgevallen op veel eilanden toe, waaronder Sint Marten, Jamaica en Puerto Rico.

COVID-19-infecties nemen toe in Costa Rica, Guatemala en Belize. Tegelijkertijd blijft het aantal besmettingen in heel Zuid-Amerika dalen, hoewel er een lichte stijging is van het aantal gevallen in Venezuela.

Vaccinatiecampagnes vorderen ondanks beperkte voorraden, meldde Dr. Etienne. Tot nu toe is 28 procent van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig gevaccineerd, met aanzienlijke verschillen van land tot land.

“Terwijl we moeten vieren dat Canada, Chili en Uruguay meer dan tweederde van hun bevolking volledig hebben gevaccineerd, mogen we niet vergeten dat een kwart van de landen in onze regio nog 20% van hun bevolking moet vaccineren,” zei Etienne. “En op sommige plaatsen is de dekking nog veel lager.”

Ze wees erop dat Guatemala en Nicaragua een dekking van minder dan 10% hebben en dat in Venezuela iets meer dan 11% van de mensen volledig is gevaccineerd. In Haïti is minder dan één procent van de bevolking beschermd.

“PAHO helpt donaties te kanaliseren van landen met overtollige doses, maar we hebben meer vaccins nodig om levens te redden in de zwaarst getroffen uithoeken van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied,” zei Etienne.

Zij voegde eraan toe dat PAHO werkt aan de uitbreiding van de toegang tot vaccins door gebruik te maken van zijn Revolving Fund om doses voor de lidstaten aan te schaffen en door een initiatief op langere termijn om mRNA-vaccins in de regio te produceren.

“Deze acties, in combinatie met de grotere wereldwijde voorraden vaccins die later dit jaar en in 2022 worden verwacht, zullen ons helpen de ongelijkheden te verminderen.”

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten