fbpx

“Pad van Verzoening krijgt serieuze aandacht van regering”

Vandaag de dag zoeken vele landen nog steeds naar een gepaste oplossing voor het recht doen van slachtoffers en nabestaanden. Ook in Suriname is de discussie nog in volle gang over hoe de Surinaamse samenleving moet omgaan met haar verleden, zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken bij de kranslegging bij het nationaal monument Bastion Veere in het Fort Zeelandia in verband met de Dag van Nationale Rouw.

De bewindsman is van mening dat er namelijk geen perfect vooropgestelde methode bestaat voor het verwerken van het verleden, waar een ieder hun eigen manier en tijd nodig heeft om het verleden te kunnen verwerken “Suriname is daarnaast een toonbeeld van diversiteit in etniciteit, religie en cultuur en dat gegeven zal ongetwijfeld haar voordelen hebben wanneer dat wordt gerelateerd aan verwerkingsmethodes.”

Initiatieven zijn ondernomen die bedoeld zijn om het verleden op een gepaste wijze te verwerken. Hierbij kunnen genoemd worden verontschuldigingen, publieke ceremonies en het aanleggen van monumenten.

BEKIJK OOK
Introductie medicatiepaspoort voor verhoogde veiligheid en gezondheid op het werk

De Biza-minister zegt dat de regering hiermee aangeeft serieus aandacht te besteden aan dit vraagstuk. “Het pad van verzoening moet ertoe leiden dat de Surinaamse samenleving van een verdeeld verleden geleid wordt naar een gesmeden toekomst waarin vrede en maatschappelijke rust belangrijke randvoorwaarden vormen om de ontwikkeling van dit gezegend land verder ter hand te nemen”.

De loop voor verzoening op het Pad van Verzoening is donderdag gehouden op de Dag van Nationale Rouw en Verzoening. Dit pad is uitgezet en ingericht door het Comité en Nationale Commissie Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld. Behalve bij het monument van Bastion Veere zijn er ook kransen gelegd bij het monument van Gevallenen.(GFC)