Overval op Atompai en Jackson Blai roept vragen op: toeval of verraad?

moord misdaad plaats delict politie

De gewapende overval op politiebondvoorzitter Raoul Atompai en artiest Jackson Blai laat een bittere nasmaak achter.

Niet alleen vanwege het brute geweld en het feit dat Blai door kogels werd geraakt, maar vooral door de schijnbare voorspelbaarheid van het incident.

Want hoe weet een rover precies wie er ’s avonds laat met grote sommen geld rondrijdt? Het antwoord lijkt eenvoudiger dan men zou hopen: inside informatie.

In Suriname is het geen geheim dat georganiseerde overvallen vaak voorafgegaan worden door een tip van iemand uit de directe kring van het slachtoffer.

Vrienden, bekenden, collega’s – of zelfs mensen binnen het eigen beveiligingsapparaat. Het is niet ondenkbaar dat hier ook sprake was van verraad. Iemand heeft waarschijnlijk zware bedragen geroken en de daders op pad gestuurd.

En dat maakt de situatie extra schrijnend. Als zelfs een politiebondvoorzitter niet veilig is, wie dan wel? Dit incident ondermijnt niet alleen het gevoel van veiligheid, maar ook het vertrouwen in de instituten die ons zouden moeten beschermen. Was dit puur crimineel opportunisme of een doelbewuste afrekening?

De politie doet onderzoek, maar de samenleving verdient meer dan vage beloften en halfslachtige verklaringen.

We willen duidelijkheid. Want als dit zomaar kan gebeuren met publiek bekende figuren, wat betekent dat dan voor de gewone burger?

K. Felanti