fbpx

Overtollige zuurstof tijdens operatie gekoppeld aan hoger risico op orgaanschade

GFC NIEUWSREDACTIE- Patiënten tijdens de operatie overtollige zuurstofniveaus geven, wordt geassocieerd met een hoger risico op nier-, hart- en longletsel, vindt een grote Amerikaanse studie die vandaag door The BMJ is gepubliceerd.

Hoewel het absolute risico laag blijft, suggereert deze studie dat het tijd is om het liberale gebruik van zuurstof tijdens algemene anesthesie te heroverwegen, zeggen experts in een gekoppeld redactioneel commentaar.

Zuurstof wordt routinematig gegeven aan bijna alle patiënten die een operatie ondergaan met algemene anesthesie om hypoxie (gevaarlijk lage zuurstofniveaus) te helpen voorkomen, en de Wereldgezondheidsorganisatie beveelt royaal gebruik van zuurstof aan om het risico op infectie te verminderen.

Tijdens de operatie wordt de zuurstofverzadiging van arteriële bloedhemoglobinezuur (SpO2) continu gemeten, waardoor artsen de dosis zuurstof kunnen aanpassen aan een doelniveau.

Een normale SpO2 is 94-95%. Het geven van zuurstof boven dat wat nodig is om hemoglobine te verzadigen – bekend als suprafysiologische zuurstof – is gebruikelijk.

Suprafysiologische zuurstof kan de cellen en weefsels van het lichaam beschadigen, maar de klinische relevantie van deze effecten tijdens de operatie blijft onzeker en eerdere onderzoeken hebben geen zinvolle effecten op organen kunnen detecteren.

Om deze kenniskloof aan te pakken, onderzocht een team van Amerikaanse onderzoekers of suprafysiologische zuurstoftoediening tijdens een operatie geassocieerd is met lager of hoger postoperatief nier-, hart- en longletsel.

BEKIJK OOK
Roken tijdens zwangerschap gekoppeld aan vijfvoudig plus risico op plotselinge onverwachte kindersterfte

Hun bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van meer dan 350.000 patiënten (gemiddelde leeftijd 59; 52% vrouwen; 70% wit) die tussen januari 2016 en november 2018 een operatie ondergaan met algemene anesthesie en endotracheale intubatie (een beademingsbuis geplaatst in de luchtpijp) in 42 medische centra in de Verenigde Staten.

Achtergrondinformatie over factoren zoals leeftijd, geslacht, ras, gewicht (BMI) en medische geschiedenis werd verzameld en patiënten werden voor en na hun operatie gescreend op nier-, hart- en longletsel.

De onderzoekers gebruikten vervolgens een algoritme om de hoeveelheid zuurstof boven het luchtniveau (21%) te berekenen tegen de tijd doorgebracht met zuurstofverzadiging op of boven 92% tijdens de operatie.

Medische dossiers werden gebruikt om gevallen van acuut nier-, myocardiaal en longletsel te volgen, evenals 30 dagen sterfte, ziekenhuisduur en beroerte. De gemiddelde duur van de operatie was 205 minuten. Acute nierschade werd gediagnosticeerd bij 6,5% van de patiënten, myocardinfarct bij 2,8% en longletsel bij 4,4%.

Na rekening te hebben gehouden met baselinefactoren en andere potentieel invloedrijke variabelen, was verhoogde zuurstofblootstelling tijdens de operatie geassocieerd met een hoger risico op orgaanletsel.