Overname Afobakka-stuwdam markeert nieuwjaarsrede president Bouterse

GFC NIEUWS- President Desiré Bouterse ontkwam in zijn nieuwjaarsrede in de nacht van dinsdag 31 december op woensdag 1 januari er niet aan de overdracht van de Afobakka-stuwdam als het eerste belangrijke gegeven te noemen.
De stuwdam, en daarmee de waterkrachtwerken te Afobakka, is eerder op dinsdag 31 december na 100 jaar beheerd te zijn door Alcoa/Suralco officieel aan de Republiek Suriname overgedragen.
Hieraan zijn maanden van onderhandelingen met Alcoa/Suralco over ontbinding van de Brokopondo-Overeenkomst en tal van parlementsvergaderingen voorafgegaan.
Op 30 augustus werd de Machtigingswet voor wijziging en beëindiging van de Brokopondo-Overeenkomst en de Wet Schadeloosstelling Bauxietmaatschappijen door het parlement aangenomen. Deze handeling was een belangrijk moment in het proces om de dam in eigen beheer te krijgen.
President Bouterse: “Delen van ons volk hebben dit moment met heimwee en weemoed beleefd. Andere delen van ons volk stomen zich echter klaar om de handen uit de mouwen te steken en met geloof in eigen kunnen aan onze ontwikkeling deel te nemen. Ook hier hebben wij van het oude afscheid genomen en hebben wij het nieuwe in de startblokken gezet.”
De overdracht van de Afobakka-stuwdam werd dinsdag beklonken door middel van een telefonisch gesprek tussen minister Gillmore Hoefdraad van Financiën vanuit zijn ministerie met Wilmington Trust National Association, in Buffalo (New York). Bij deze formaliteit zaten onder meer minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en Suralco-directeur Ruben Halfhuid aan.
Het staatshoofd feliciteert de Suriname samenleving met dit moment en roept op dat met zijn allen wordt samengewerkt om onze energievoorziening te optimaliseren alsook om spoedig onze bauxiet- en aluinaarde-industrie, voornamelijk in West-Suriname, nieuw en modern leven in te blazen.

Overige berichten