Overmatig gebruik smartphones door ouders kan ontwikkeling peuters schaden en verstrekkende gevolgen hebben

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Een nieuwe studie van de Universiteit van Tel Aviv wees uit dat de interactie tussen moeders en hun peuters met een factor vier wordt verminderd wanneer de moeders hun smartphones gebruiken, wat de ontwikkeling van de peuter kan schaden en nog grotere en verstrekkende gevolgen kan hebben.

De resultaten van de nieuwe studie, die werd geleid door een arts van Stanley Steyer School of Health Professions en de Sackler Faculty of Medicine van de Universiteit van Tel Aviv, werden gepubliceerd in het tijdschrift Child Development.

Bij het experiment waren tientallen moeders van peuters (in de leeftijd van twee tot drie jaar) betrokken.

Onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv hebben drie componenten van moeder-kind interactie gedefinieerd.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vitamine B12-tekort verhoogt risico op depressie

Eerst werd de maternale taalkundige input onderzocht, de taalkundige inhoud die de moeder aan het kind overbrengt. Volgens eerder onderzoek is dit een belangrijke voorspeller van de taalontwikkeling van een kind.

Het is in het verleden gebleken dat verminderde taalkundige input leidt tot verminderde woordenschat bij een kind, zelfs als volwassene.

Vervolgens werd gekeken naar conversationele wendingen, d.w.z. hoe interactief ze met elkaar bezig zijn.

Dit is een voorspeller van taal en sociale ontwikkeling, omdat het kind leert dat hij of zij iets heeft bij te dragen aan de interactie en de fundamentele sociale normen van sociale interacties.

Ten slotte werd de responsiviteit van de moeder onderzocht, d.w.z. in hoeverre de moeder reageert op uitspraken van het kind. Dit is een maat voor de onmiddellijkheid van de reactie en de contingentie ervan op de inhoud van de reactie van het kind.

Wanneer het kind bijvoorbeeld zegt “kijk, een vrachtwagen”, is er geen vergelijking tussen een reactie zoals “ja, dat is geweldig” en een reactie zoals “correct, dit is een rode vrachtwagen, zoals degene die we gisteren zagen”.

Deze maatregel is de basis voor bijna elk aspect van de ontwikkeling van het kind: linguïstisch, sociaal, emotioneel en cognitief.