Overheidscommunicatie in Suriname ‘gedood’ na de jaren 80, claimt expert

Overheidscommuncatie gedood

Kenneth Niekoop heeft scherpe kritiek geleverd op de staat van overheidscommunicatie in Suriname.

Hij stelt dat opeenvolgende regeringen sinds de jaren 80 de functie effectief hebben ‘gedood’.

In een interview met GFC Nieuws benadrukt Niekoop de dringende noodzaak van hervorming en een duidelijke strategie om de verspreiding van publieke informatie te verbeteren.

Niekoop betoogt dat een fundamenteel probleem ligt in het gebrek aan een gecoördineerde aanpak en een grondig begrip van de uitdagingen waarmee communicatieafdelingen binnen verschillende ministeries worden geconfronteerd.

Hij wijst op problemen van overlapping, concurrentie en inconsistentie, niet alleen in de denkbeelden en acties van deze afdelingen, maar ook in hun houding en aanpak, zowel intern als extern.

“We moeten de dilemma’s begrijpen waarmee communicatieafdelingen van ministeries worden geconfronteerd en de rol van de woordvoerder van de overheid,” aldus Niekoop.

“Er is een duidelijke behoefte om de overlap, concurrentie en inconsistentie in denken, handelen en zelfs hun houding ten opzichte van elkaar en het publiek te onderzoeken.”

Het doel van dit onderzoek is volgens Niekoop om een helder en effectief model te creëren voor overheidscommunicatie in Suriname, waarbij rollen en verantwoordelijkheden worden afgebakend om de huidige verwarring en ineffectiviteit te voorkomen.

Dit model moet zich richten op het creëren van werkbare patronen, gecentreerd rond de basisprincipes van effectieve overheidscommunicatie, communicatiekanalen, monitoring en evaluatie, en uiteindelijk succesvolle implementatie.

Nu Suriname voor een nieuwe regeringsperiode staat, benadrukt Niekoop hoe cruciaal het is om dit al lang bestaande probleem aan te pakken.

Hij is van mening dat slechte overheidscommunicatie kleine ego’s kweekt en burgers slecht informeert.

“Wat ze consequent kapotmaken, is hun overheidscommunicatie, die gewoon niet werkt en kleine ego’s kweekt, wat uiteindelijk leidt tot ongeïnformeerde burgers,” legt Niekoop uit.

Hij stelt dat investeren in hoogwaardige overheidsinformatie belangrijk is om het vertrouwen van de burgers te vergroten en actieve deelname aan de samenleving te stimuleren.

Hij noemt ook voorbeelden van huidige tekortkomingen, waarbij hij wijst op gevallen waarin communicatieafdelingen zich beroepen op onwetendheid of vragen doorverwijzen naar ministeriële kabinetten.

“We hebben niets te winnen bij communicatieafdelingen die nonchalant zeggen: ‘We weten het niet precies; vraag het maar aan de minister.’ Of: ‘We mogen niet met u praten; dat is de verantwoordelijkheid van het secretariaat van de minister, de directeur of het kabinet van het secretariaat.’ Dit is volslagen onzin binnen de communicatie,” aldus Niekoop, zijn frustratie uitend.

“Het personeel is er om te zwijgen en u door te verwijzen! Dit is een vreselijke prestatie.”

Niekoop sluit af met een oproep tot een landelijke ‘communicatieopleiding’ om deze problemen aan te pakken.

“Laten we onszelf niet voor gek zetten en in plaats daarvan werken aan een brede communicatieopleiding,” smeekt hij.

Foto ter illustratie