Overheid pakt irrigatie- en loosleidingen aan

Het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) heeft de afgelopen periode in ruim 130 kilometer aan water afvoerwegen opgehaald. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft in de drie landbouwregio’s West, Midden en Oost ruim 65 kilometer aangepakt.

Deze mededeling deed LVV-minister Lehkram Soerdjan de afgelopen week in De Nationale Assemblee (DNA). Niet overal zijn de leidingen opgehaald. Er is gewerkt op basis van prioriteit. Te Karan Anjar in Nickerie is een belangrijke sluis hersteld wat aangeeft dat de acute zaken zijn aangepakt, zei minister Soerdjan.

De bewindsman geeft aan dat zijn ministerie werkt richting een structurele aanpak van zaken. De afgelopen periode is een project bij de Inter American Development Bank (IDB) ingediend om waterschappen in de rijstproductiegebieden te rehabiliteren.

Een ander project dat in voorbereiding is, is de aanschaf van 19 pompen om op 10 verschillende locaties in de kustvlakte te plaatsen om zo agrarische – en woongebieden tijdig te ontdoen van water.

Binnen de structurele aanpak denkt de minister ook aan het voor een deel uitvoeren van regulier onderhoud in eigen beheer. Het gaat hier om leidingen die mechanisch zijn onderhouden. Dit zal de Staat stukken minder kosten, verzekerde hij.(GFC)