Overheid geeft prioriteit aan thuisquarantaine en uitbreiding

GFC NIEUWS- Vanwege de grote vraag van ingezetenen die willen terugkeren naar Suriname, en rekening houdend met nog meer mogelijke vermoedelijke gevallen van COVID-19 geeft de overheid prioriteit aan thuisquarantaine en wordt tevens gewerkt aan uitbreiding van de normale quarantaineruimtes.
Tegen deze achtergrond zijn de 14 personen die in het Marwina Ziekenhuis in quarantaine waren geplaatst intussen naar huis gestuurd evenals nog zes personen die naar het ziekenhuis op weg waren voor quarantaine.
Dit maakt dat er tot op dit moment 53 personen in thuisquarantaine zitten, onder de strikte voorwaarden dat zij zich houden aan de gestelde voorwaarden. Een hiervan is dat zijn niet naar buiten komen en contact met anderen vermijden. Eerder waren als 33 personen in thuisquarantaine geplaatst.
Op de dagelijkse persconferentie van het Nationaal COVID-19 Managementteam zei vicepresident Ashwin Adhin maandag dat de voorwaarden voor thuisquarantaine zijn aangescherpt, ook met de door de specialisten gestelde voorwaarden. “We blijven aanscherpen totdat we zeker weten dat geen een case van besmetting verder kan plaatsvinden,” aldus de VP.
Hij benadrukte dat het de directeur van Volksgezondheid is die personen in quarantaine plaatst en dat de politie daarbij begeleidend optreedt. “Het is niet dat de politie de mensen oppakt, dat is niet de bedoeling,” zegt de vicepresident. Volgens Danielle Veira, de coördinator van het Managementteam, gaat het allemaal om mensen die zichzelf hebben opgegeven en/of spontaan hebben meegewerkt.
Gewerkt wordt naar aan aantal quarantaineplaatsen van 2000 in de week van zondag 15 naar zondag 22 maart. Op dit moment zijn er 250 quarantaineruimten die gereed zijn gemaakt onder de strikte voorwaarden van het ministerie van Volksgezondheid en specialisten.
Onder deze zelfde strikte voorwaarden is het Managementteam volgens de vicepresident ook in staat om thuiszorgquarantaineruimten in te richten. De thuisquarantaine zal onder strikte surveillance van artsen en politie gebeuren om besmetting te voorkomen. Met deze extra nadruk zal in de komende dagen gewerkt wordt aan het uitbreiden van dit aspect.
Wanneer dit doel is bereikt, kan er volgens de vp naar Surinaamse ingezetenen in het buitenland hopelijk sneller een signaal gestuurd worden en hoeft er ook niet lang gewacht te worden op de normale quarantaine die zijdens de overheid wordt ingesteld.
Adhin zegt dat de overheid op hoog tempo de thuisquarantaine aan het uitbouwen is omdat de vraag van de ingezetenen om terug te keren naar Suriname groot is. Hij verwacht eind deze week al een beeld van de uitbreiding.
Over de status van de personen die in tot het moment van de persconferentie onder toezicht waren gaf kolonel Jerry Slijngaard van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) aan dat het gaat om 21 suspecte gevallen. Deze zijn getest geworden, hiervan zijn 19 negatief, 1 positief (dat is het enige postieve geval tot nu toe) en van 1 is het resultaat van de test nog niet bekend.
De vrouw die positief is getest, is in isolatie in het Regionaal Streekziekenhuis Wanica.
De overige 20 personen zitten in thuisquarantaine.
Met de 33 personen die reeds in thuisquarantaine waren gaat in in totaal 53 personen die deze status hebben. De 20 personen betreffen de 14 die in het Marwina Ziekenhuis waren geplaatst en zes die er onderweg waren, maar naar huis werden teruggestuurd op het moment dat besloten werd de shift te maken naar thuisquarantaine.
Volgens kolonel Slijngaard zijn er voor de personen die in thuisquarantaine zitten strenge regels opgesteld. “Er komt een strak regime met betrekking tot surveillance voor deze mensen,” benadrukt de NCCR-coördinator.

Overige berichten