fbpx

Overhandiging voorraad Nederlandse medicijnen aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- Minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft een grote voorraad Nederlandse medicijnen in ontvangst genomen.
De medicijnen, afkomstig van ziekenhuizen en zorginstellingen en inwoners uit de gemeente Breda (Nederland), zijn bestemd voor onze ziekenhuizen in Suriname, waaronder ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De medicijnen zijn ingezameld door Logistics Community Brabant (LCB) en het Rode Kruis Midden- en West-Brabant met als doel om medicijnverspilling tegen te gaan.
LCB is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Tilburg, Nederlandse Defensie Academie en Breda University of Applied Sciences.
De overhandigde voorraad Nederlandse medicijnen is bedoeld als een geschenkzending voor Suriname. We kampen momenteel al enige tijd met schaarste aan medicamenten, waardoor elke geschenkzending van bruikbare en goed gecontroleerde geneesmiddelen momenteel van harte welkom is. Veel van deze medicijnen worden in Nederland niet meer benut, omdat ze als overtollig worden aangemerkt, terwijl ze nog heel goed bruikbaar zijn.
Ondervanging van verspilling in Nederland
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 20% van de uitgegeven medicatie niet gebruikt. Dit percentage staat gelijk aan vele honderden miljoenen euro’s per jaar. In Nederland kan overtollige medicatie ingeleverd worden bij de apotheek of milieustraat.
In samenwerking met o.a. de gemeente Breda is LCB daarom in 2020 gestart met een project om deze verspilling tegen te gaan.
In het onderzoekscentrum, opgezet door Breda University of Applied Sciences, Rode Kruis Midden- enWest-Brabant en LCB, werd al snel duidelijk dat een groot deel van de ingeleverde verpakkingen nooit eerder geopend is en ook nog ruim binnen de vervaldatum was.
Hulp van derden
Wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen beschikking over medicatie en sterven jaarlijks 10 miljoen mensen door het niet hebben van (soms heel eenvoudige) medicijnen. LCB is benaderd door ons ministerie van Volksgezondheid en vervolgens is besloten om de voorraad uit het onderzoekscentrum ter beschikking te stellen.
Ramadhin zegt: ”Op dit moment hebben wij onvoldoende medische voorraden en kunnen wij met deze schenkzending van LCB en de ingezette hulp van het Rode Kruis in een redelijke behoefte van onze Surinaamse bevolking voorzien. Deze geschenkzending komt ons dan ook goed van pas en komt ook op het juiste moment. Wij zijn LCB en ook het Rode Kruis in Nederland daar zeer erkentelijk voor! Ook zijn er enkele Surinaamse organisaties/bedrijven die ons te hulp zijn geschoten door het transport, een kostbare luchtvrachtzending om er zo snel mogelijk over te kunnen beschikken, en de inklaring volledig voor hun rekening te nemen. Zonder hun hulp, zowel financieel als uitvoerend, was dit alles niet, en zeker niet op zo korte termijn, mogelijk geweest. Onze oprechte dank gaat ook naar hen uit.”

BEKIJK OOK
Kenny B Foundation zorgt voor muziekeducatie binnenland