fbpx

Overgevoeligheid voor gluten

Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen (tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut). Deze eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brooddeeg luchtig wordt. In een gezond maag-darmkanaal worden gluten goed opgenomen door het lichaam.

Het lichaam gaat niet anders om met gluten dan met eiwitten afkomstig uit andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld uit vlees of eieren.

Komt overgevoeligheid voor gluten vaak voor?

Nee, dat komt niet vaak voor. Dit is een aandoening aan de dunne darm, waardoor voedingsstoffen niet goed meer worden opgenomen. Coeliakie is niet te genezen en er bestaan geen medicijnen voor. De behandeling bestaat uit een levenslang glutenvrij dieet, dus een dieet dat geen tarwe of andere glutenbevattende granen bevat.

OOK INTERESSANT
Zestigplusser zet zijn 31- jarige geliefde onder druk om abortus te plegen

Hoe weet je dat je overgevoelig bent voor gluten?

Om met zekerheid vast te stellen dat je glutenovergevoeligheid hebt moet uitgebreid onderzoek worden gedaan door een arts. Klachten zijn niet alleen hevige buikkrampen of diarree, maar ook bijvoorbeeld moeheid, lusteloosheid of bloedarmoede omdat je een tekort hebt aan voedingsstoffen.

Hoe krijg je glutenovergevoeligheid?

Het is overigens niet duidelijk hoe glutenovergevoeligheid ontstaat. Erfelijkheid speelt een rol. De kans op glutenovergevoeligheid is groter als een familielid dit ook heeft. Glutenovergevoeligheid kan voorkomen bij kinderen, maar ook bij volwassenen.