fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Oudere vaders krijgen vaker te vroeg geboren baby

De kinderen van oudere vaders worden relatief vaker te vroeg geboren. Ook is er meer kans op een licht geboortegewicht en opname op de afdeling intensieve zorgen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van een oudere vader op de baby gepubliceerd in het medische vakblad BMJ.

Niet alleen de baby zelf heeft een verhoogde kans op geboorteproblemen. Al tijdens de zwangerschap kan de hogere leeftijd van de vader effect hebben op de zwangerschap, bijvoorbeeld met een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes bij de vrouw (+ 28%).

Kinderen van vaders boven de 35 jaar hadden vaker een laag geboortegewicht, vroeggeboorte (+14%), een lagere Apgar-score en een grotere kans om te worden opgenomen op een dienst intensieve zorgen. Naast directe gevolgen voor de baby tijdens de zwangerschap en geboorte, zou de hogere leeftijd van de vader ook kunnen leiden tot autisme, erfelijke ziekten en psychiatrische aandoeningen als het kind ouder is. De gezondheidsproblemen zouden mogelijk verklaard kunnen worden door DNA-mutaties in het sperma van de man en veranderingen rond het vader-DNA.

OOK INTERESSANT
Surinaamse businessman in Holland: pas in Nederland heb ik geleerd wat hard werken is