Oude waterput ontdekt aan de Henck Arronstraat

GFC NIEUWS- Op 24 april werd een oude bakstenen waterput ontdekt tijdens graafwerkzaamheden in verband met de aan te leggen fundering voor de herbouw van het in 1996 afgebrand monumentale pand van het ministerie van Algemene Zaken aan de Henck Arronstraat no. 6 (het oude woonhuis van Gouverneur Jan Nepveu).
Twee jonge Surinaamse archeologen hebben onder leiding van de Archeologische Dienst van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling de afgelopen 1,5 week de waterput blootgelegd en gedocumenteerd.
Het is de tweede bakstenen put die recentelijk is ontdekt tijdens graafwerkzaamheden voor de herbouw van het oud DNA-gebouw en Algemene Zaken.
Voor aanvang van de graafwerkzaamheden was bekend dat de kans groot was dat er op het achterterrein van het DNA-gebouw een put gevonden zou worden en dat was ook het geval. Deze put dateert van ca. 1772 en komt voor op een oude perceelkaart uit 1772.
Het bestaan van de tweede put was vooraf niet bekend. De put, die op slechts enkele meters afstand van de eerste ligt, is de afgelopen dagen gedeeltelijk uitgegraven en opgemeten. Bij het uitgraven stuitten de archeologen op een restant van een bakstenen fundering van een klein gebouw pal naast de put.
Vermoedelijk betreft het de fundering van een paardenstal die tussen de twee gebouwen heeft bestaan.

Overige berichten