fbpx
Oud parlementsgebouw wordt in glorie hersteld

GFC NIEUWS- Het in 1996 afgebrande gebouw van De Nationale Assemblee (DNA) wordt in de oude glorie hersteld.

Met dit gebouw zal ook het eveneens door brand verwoeste pand van Algemene Zaken worden herbouwd.

De eerstesteenlegging voor de herbouw van beide panden heeft op 4 november plaatsgevonden en wel op het terrein aan de Henck Arronstraat en de Grote Combéweg, waar de gebouwen hebben gestaan.

Zowel het oud-parlementsgebouw, als Algemene Zaken worden in originele stijl opgezet.

Volgens Elviera Sandie, directeur Cultuur belast met het toezicht, worden ze niet meer geheel in hout opgetrokken maar gecombineerd met ander materiaal. Hierdoor zal de houdbaarheid en het onderhoud financieel ietwat acceptabeler zijn.

De panden zullen beiden in beheer zijn van De Nationale Assemblee. Twee weken geleden is reeds een aanvang gemaakt met het ontmantelen van de resterende omrastering, waarvan de bakstenen bij de bouw van het nieuwe pand een andere functie zullen krijgen.

Het project wordt medegefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) en wordt uitgevoerd door de Paramaribo Urban Rehabilitation Program (PURP), in het kader van het stadsherstel van Paramaribo.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en zijn werkarmen zijn belast met de coördinatie en de uitvoering. De supervisie is in handen van het Surinaamse bedrijf KDV.

Na het gunningsproces is een aannemer van Chinese origine in aanmerking gekomen. De bouwwerkzaamheden zijn berekend voor twee jaar, terwijl het PURP-project vijf jaar loopt, dus tot 2022.

Tegelijkertijd wordt ook de Waterkant aangepakt, inclusief het gebouw van het ministerie van Justitie en Politie. Ook wordt het pand naast de Congresghal compleet gerenoveerd.

Verder worden beide afdelingen van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting in het project meegenomen.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons typeerde de eerstesteenlegging als een belangrijk moment. Volgens haar heeft DNA op verschillende momenten geprobeerd het afgebrande gebouw te herstellen, maar financiering kon maar niet van de grond komen.

Het werk werd in 2010 wederom opgepakt en werden er verschillende architecten uitgenodigd. “Nu, vandaag na veel inspanningen en plannen op de achtergrond wordt de eerste steen gelegd voor de herbouw van het oud-parlementsgebouw en het gebouw van Algemene Zaken.”

De parlementsvoorzitter herinnerde zich dat zij op 1 augustus 1996 nog langs het parlementsgebouw reed en thuis aangekomen van haar zoon vernam dat het pand in lichterlaaie stond.

Het was in de periode dat zij voor het eerst tot het parlement werd toegelaten. De parlementsvoorzitter is tot zover bekend het enige DNA-lid dat in het later afgebrande pand actief is geweest.

Directeur Sandie benadrukte dat er lang gewacht is op dit moment en ook heel veel werk aan vooraf is gegaan. Het werk startte al in april 2017, toen het document werd getekend door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en de IDB-vertegenwoordiger.

Er werd een projectteam ingesteld en ondergebracht bij de Stichting Gebouwd Erfgoed, waarna het technische werk begon. Veel papierwerk kwam aan te pas; veel discussies en meetings met stakeholders.

Sandie ziet dit als bijdrage aan het behoud van de historische binnenstad, waarvoor heel hard gewerkt is om deze op de Werelderfgoedlijst te krijgen.

Meer nieuws

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Regering buigt zich over situatie SLM

GFC NIEUWS- Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft zich gebogen over de stand van zaken bij de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Dikke…

Suriname telt nu 29 actieve Covid-gevallen

GFC NIEUWS- Suriname telt nu in totaal 29 actieve Covid-19-gevallen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto…