fbpx

Ornamibo te vervuild voor opzet sanitaire stortplaats

In het perscentrum van het kabinet van de president is gister een bijeenkomst voor belanghebbenden gehouden over het opzetten van een sanitaire stortplaats naar internationale standaarden. Suriname doet mee aan het regionaal project: “ Development and implementation of a sustainable management mechanism for POPs in the Caribbean”.

POPs staat voor Persistent Organic Pollutants (persistente organische verontreinigende stoffen). Een categorie van vervuilde stoffen die niet afgebroken worden en heel lang in het milieu blijven met alle gevolgen van dien voor de volksgezondheid en het milieu.

Dit project wordt gedeeltelijk gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) die als werkarm de United Nations Industrial Development Organisation(UNIDO) heeft als uitvoerende instantie.

Volgens Haydi Berrenstein, milieu adviseur en coördinator milieu beleid van het kabinet van de president, voldoet onze huidige stortplaats te Ornamibo niet aan de internationale standaarden. Ze geeft aan dat Suriname nu naar een andere vorm van vuilverwerking moet gaan.

“ De bodem daar lekt omdat die niet de dikke kleilaag heeft die een stortplaats moet hebben met als gevolg dat de Para rivier die op steenworp afstand is volledig vervuild is. Allerlei vormen van afval worden daar verbrand door afval verzamelaars met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid,” legt Berrenstein uit over de situatie te Ornamibo.(GFC)

Overige berichten