fbpx
Oriëntatie Wakai voor opzet suikerrietindustrie

De leiding van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (ROGB) en SinoSu Development Group hebben samen met SDIC Biotech Investments, het Wakai-gebied georiënteerd. Deze oriëntatie is het vervolg van het recentelijk getekende MoU voor de opzet van een suikerrietindustrie.

Het ministerie van LVV heeft in december een MoU getekend met SinoSu voor de opzet van een suikerrietindustrie teneinde voor de productie van (bio) ethanol, suiker en – producten.

SinoSu heeft deskundigen van SDIC Biotech Investments gehaald naar Suriname, die gespecialiseerd is op het gebied van de productie van alcohol en ethanol.

Voor aanvang van het project, naar verwachting in 2019, zullen vooraf een haalbaarheidsstudie en een tal van veldonderzoeken plaatsvinden. Met de resultaten van deze activiteiten zal de begroting worden opgemaakt en ook het (ontwerp)project worden geschreven.

Het bezoek aan Wakai is het eerste veldbezoek. Wakai is gelegen ten zuiden van Nieuw Nickerie aan het Corantijn kanaal in het westelijk district. Dit gebied staat in braak en is gezamenlijk door de twee bovengenoemde ministeries geidentificeerd voor de opzet van de suikerrietindustrie.

Wakai is circa veertigduizend (40.000) hectare groot. Minister Roline Samsoedien van ROGB geeft aan dat deze landhervorming, landontwikkeling is, welke ook zal bijdragen aan de economische ontwikkeling in Suriname.

Suikerriet is een gewas die op een heel duurzame manier geteeld kan worden, geeft minister Soeresh Algoe van LVV aan. De bewindsman legt verder uit dat vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden, in combinatie met zuiver vruchtbare gronden in ons land, er meer suikerriet geproduceerd kan worden dan in andere landen met andersoortige klimaat.

De meerwaarde aan deze suikerrietindustrie zal groot zijn. Er zal gewerkt worden met Surinaamse ondernemers en arbeiders van ontbossing, het planten en oogsten van riet, de opzet van de fabriek, de verwerking van riet tot eindproducten, tot de lokale verkoop en export van de eindproducten.

De suikerindustrie creëert naast arbeidsplaatsen, een inkomstenbron voor ondernemers en de Staat en tegelijkertijd is de import van die producten een deviezen-uitgaven-besparing.(GFC)

Meer nieuws

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Ingezonden| Registratie van landsdienaren

GFC NIEUWS- In de media lazen wij dat de minister van Binnenlandse Zaken, Bronto Somohardjo, het project “Registratie van Landsdienaren” heeft geïnitieerd op zijn ministerie….

Man kapt zus na ruzie

GFC NIEUWS- De 55-jarige Jozef C. is op 14 oktober ingesloten voor mishandeling en vernieling. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…