fbpx
Facebook Pagelike Widget

Ordehandhavers verkiezingsdag getraind en beëdigd

GFC NIEUWS- De Commissie Veiligheid Verkiezingen 2020 van het Korps Politie Suriname (KPS) is bezig instructiebijeenkomsten te houden met de ordehandhavers uit de diverse districten.

De personen die als lid van de ordedienst zullen werken op de stembureaus worden na de instructiebijeenkomst meteen namens de procureur generaal van Suriname beëdigd tot Buitengewoon agent van Politie (BAVP).

De kick- off voor deze bijeenkomsten werd vorige week gegeven in Brokopondo, vertelt politiecommissaris August van Gobbel. Hij is voorzitter van de verkiezingscommissie van het KPS en lid van de Commissie Veiligheid Verkiezingen 2020. Maandag zijn de leden van de ordedienst uit Paramaribo geïnstrueerd en beëdigd. Hierna zal de commissie gaan naar Nickerie.

De ordehandhavers hebben als taak om tijdens de verkiezingen van 25 mei 2020 de politie bij te staan met de publieke ordehandhaving op de verschillende stembureaus. Tijdens de instructiebijeenkomst krijgen zij kennis en vaardigheden die nodig zijn bij de uitvoering van hun taak als ordehandhavers op de dag van de stemming zoals hoe zich op te stellen en handelen bij eventuele calamiteiten. Ook krijgen zij de nodige gedragscodes mee.

Van Gobbel geeft verder aan dat gelet op de ontstane situatie vanwege de COVID- 19 en de genomen veiligheidsmaatregelen, de instructies aangepast plaatsvinden en de commissie ook gelijk is overgegaan om de ordehandhavers te beëdigen tot BAVP’ers. De beëdiging geschiedt door de aanwezige politieambtenaar. De bevoegdheid van deze BAVP’ers verloopt gelijk na de stemming op 25 mei.

Voor dit jaar heeft de commissie landelijk 1304 mensen gerekruteerd. De gegadigden werden in februari opgeroepen om te solliciteren naar de functie van ordehandhaver. Hierna heeft er een selectie plaatsgevonden op basis van een kort antecedenten onderzoek.

Daarnaast genoten de mensen die eerder gewerkt hebben als ordehandhavers tijdens de afgelopen verkiezingen prioriteit bij de selectie, zegt van Gobbel.

Tijdens de verkiezingen van 2015 werden de ordehandhavers landelijk ingezet. Echter is vanwege de complexiteit ervoor gekozen om tijdens dit verkiezingsjaar geen mensen van de ordedienst te rekruteren in het verre binnenland. Hieraan zal invulling worden gegeven door twee tot drie politieambtenaren in te zetten per stembureau.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…