fbpx

Opvoering strijd tegen malaria

GFC NIEUWS- De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van Pan American Health Organization, Yitades Gebre, hebben gesprekken gevoerd over het opvoeren van de strijd tegen malaria.

Deze gesprekken moeten resulteren in de volledige eliminatie van Malaria in Suriname in 2020.

De samenwerking heeft geresulteerd in vijf workshops die verzorgd zijn geworden aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) over hoe deze strijd effectiever te kunnen voeren.

Een ander uitvloeisel van de samenwerking is het schenken van apparatuur aan het ministerie, welke haar Centraal Laboratorium goed kan gebruiken.

De overdracht hiervan heeft op 23 augustus plaatsgevonden bij het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Gebre heeft er in de afgelopen vier maanden een alarmerende uitbraak van het dengue virus plaatsgevonden in de regio, in landen zoals: Jamaica, Honduras, Colombia en Brazilië. In Suriname zijn er tot nu toe geen gevallen van dengue geregistreerd.

“Het Centraal Laboratorium moet goed voorbereid en georganiseerd zijn, vooral vanwege de regentijd zodat ze beter in staat zijn de onderzoeken te plegen met de juiste kennis en apparatuur. Dat is de grote motivatie van deze donatie. Het is daarnaast ook bestemd voor het versterken van het B.O.G. van het ministerie’’ aldus de PAHO-vertegenwoordiger.

BEKIJK OOK
Man die 14-jarige tiener met geweld beroofde van telefoon aangehouden door RBTM

Hoog op de agenda van het ministerie staat momenteel ook het clusteren van diverse laboratoria, waaronder het laboratorium van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en het Centraal Laboratorium.

“We willen de labs bijeenbrengen, zodat ze het werk efficiënter kunnen doen en we willen veranderingen brengen in de wetgeving. Er is sinds 1952 geen verandering geweest in de wetgeving met betrekking tot levensmiddelen.”

“Wij willen nog hogere standaarden gaan hanteren, zodat wij ons volk beter kunnen beschermen tegen ongezonde producten en ook op de import van levensmiddelen willen we meer toezicht houden. Daarvoor zouden we wijzigingen moeten brengen in die wetgeving en ook voor de efficiëntie is het beter als de labs gaan samenwerken”, zegt minister Elias.

Tot nu toe is er in totaal USD 44.000,- uitgegeven aan deze samenwerking tussen de PAHO en het ministerie. Hieruit komt ook het geschonken apparatuur ter waarde van USD 12000,-.