Opvoering strijd tegen malaria

GFC NIEUWS- De minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van Pan American Health Organization, Yitades Gebre, hebben gesprekken gevoerd over het opvoeren van de strijd tegen malaria.

Deze gesprekken moeten resulteren in de volledige eliminatie van Malaria in Suriname in 2020.

De samenwerking heeft geresulteerd in vijf workshops die verzorgd zijn geworden aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) over hoe deze strijd effectiever te kunnen voeren.

Een ander uitvloeisel van de samenwerking is het schenken van apparatuur aan het ministerie, welke haar Centraal Laboratorium goed kan gebruiken.

De overdracht hiervan heeft op 23 augustus plaatsgevonden bij het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Gebre heeft er in de afgelopen vier maanden een alarmerende uitbraak van het dengue virus plaatsgevonden in de regio, in landen zoals: Jamaica, Honduras, Colombia en Brazilië. In Suriname zijn er tot nu toe geen gevallen van dengue geregistreerd.

“Het Centraal Laboratorium moet goed voorbereid en georganiseerd zijn, vooral vanwege de regentijd zodat ze beter in staat zijn de onderzoeken te plegen met de juiste kennis en apparatuur. Dat is de grote motivatie van deze donatie. Het is daarnaast ook bestemd voor het versterken van het B.O.G. van het ministerie’’ aldus de PAHO-vertegenwoordiger.

Hoog op de agenda van het ministerie staat momenteel ook het clusteren van diverse laboratoria, waaronder het laboratorium van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) en het Centraal Laboratorium.

“We willen de labs bijeenbrengen, zodat ze het werk efficiënter kunnen doen en we willen veranderingen brengen in de wetgeving. Er is sinds 1952 geen verandering geweest in de wetgeving met betrekking tot levensmiddelen.”

“Wij willen nog hogere standaarden gaan hanteren, zodat wij ons volk beter kunnen beschermen tegen ongezonde producten en ook op de import van levensmiddelen willen we meer toezicht houden. Daarvoor zouden we wijzigingen moeten brengen in die wetgeving en ook voor de efficiëntie is het beter als de labs gaan samenwerken”, zegt minister Elias.

Tot nu toe is er in totaal USD 44.000,- uitgegeven aan deze samenwerking tussen de PAHO en het ministerie. Hieruit komt ook het geschonken apparatuur ter waarde van USD 12000,-.

Bekijk ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> Afslanksysteem Constantin werkt het beste volgens Amerikaans wetenschappelijk onderzoek

Meer nieuws

Overleg op hoog niveau in Lawagebied

GFC NIEUWS- Granman Ipomadi Pelenapin, zijn traditionele leiders en de leiders van de Wayana aan de Franse kant van de Lawarivier hebben besloten dat door…

DSB weer open na goed onderhoud met CBvS

GFC NIEUWS- De directie van De Surinaamsche Bank heeft vanmorgen in een breedvoerig onderhoud met de Governor van De Centrale Bank van Suriname (CBvS) goede…

Dienstverlening SZF niet gestopt

GFC NIEUWS- De adviezen en maatregelen omtrent COVID-19 van de Surinaamse autoriteiten nopen de Stichting Staatsziekenfonds (het SZF) verantwoordelijkheid te nemen in het niet verder…

Petitie tegen nieuwe Valutawet

GFC NIEUWS- Twee bezorgde burgers, Alven Roosveld en Patrick Robles de Medina, hebben het initiatief genomen voor een online-petitie tegen de nieuwe Valutawet, want ook…