Opvangtehuis voor mishandelde vrouwen operationeel

INGEZONDENOp 12 december 2020 heeft de oplevering en tevens heropening plaatsgevonden van het STICRIS vrouwenopvangtehuis aan de Kankantriestraat 16 te Paramaribo.

De herbouwde vrouwenopvang biedt opvang aan 13 vrouwen en hun kinderen die vluchten voor huiselijk geweld. Geweld tegen vrouwen neemt wereldwijd toe en Suriname is daar geen uitzondering op.

Uit cijfers blijkt dat bijkans één op de drie vrouwen in de wereld geweld ervaart van haar partner. Het is de bedoeling dat de vrouwen maximaal 6 maanden zullen worden opgevangen en begeleid. Daarna moeten zij zodanig in hun kracht zijn gezet dat ze zelf verder kunnen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Ook al gaat je vrouw vreemd met meerdere mannen, je mag haar niet mishandelen

Met ondersteuning van Quota Suriname is het STICRIS na 9 jaren gelukt (het oorspronkelijke opvangtehuis is in 2011 geheel verbrand) de financiering voor de herbouw en gedeeltelijke inrichting rond te krijgen.

OOK INTERESSANT
Urgente multinationale veiligheidsmissie naar Haïti

Apache Corporation Suriname heeft in het kader van haar corporate social responsibility voor het aanzienlijke bedrag van USD 450.000, – de herbouw van de vrouwenopvang gefinancierd.

Voor de inrichting zijn fondsen en goederen gedoneerd door Quota Suriname, Iam Gold Golf Charity Fund, Olibis N.V, de Kirpalani Foundation, Eco resort, Mozart Security, Cobo,Hakrinbank en Pizza Hut.

Donatieverzoeken voor de verdere inrichting zijn in behandeling bij enkele bedrijven en organisaties.

STICRIS is voor de exploitatie van het opvangtehuis volledig afhankelijk van donaties.

De overheid, (m.n. de ministeries van Sociale Zaken en Justitie en Politie) heeft toegezegd te zullen voorzien in personeel (maatschappelijk werksters, interieurverzorgster en bewakingspersoneel).

Het privé beveiligingsbedrijf United Professional Service N.V.(UPS N.V.) voorziet vanaf de heropening in de bewaking van het opvangtehuis.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Elke vrouw zal vreemdgaan en een andere man zoeken tenzij je laat zien dat je beter bent, zegt relatiecoach

Sinds kort voorziet BBS, de speciale beveiligingseenheid van het ministerie van Justitie en Politie, ook deels in de beveiliging.

OOK INTERESSANT
Ori: “Jodensavanne wordt toeristische en educatieve site”

Voor de exploitatie zijn bedrijven en personen benaderd om een kamer te sponsoren voor een jaarlijks bedrag.

Voor het jaar 2021 hebben Integra Port Services, DP World, HEM Suriname, Lucky Store, Viresh Ramdatmisier, fernandes Social Foundation, DSB en Quota Suriname een kamer gesponsord. Er zijn ook enkele sponsoren die anoniem wensen te blijven.

Mede door de corona pandemie verloopt de opstart zeer moeizaam. Het door de overheid toegezegde personeel is , op een interieurverzorgster na, nog niet gerealiseerd.

Dankzij bemiddeling van het DNA-lid Cheryl Dijksteel zal per 1 juni Judith Valpoort-Vrede in dienst treden als directeur van de vrouwenopvang. Er zijn tevens vergaande gesprekken met een maatschappelijk werkster.

Het bestuur blijft zich inzetten de volledige operationalisatie zo spoedig mogelijk op de rails te krijgen.