Tijdens het VES-debat heeft Henk Ramnandanlal van OPTSU zich uitgesproken tegen een tweede samenwerkingsprogramma met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).
Volgens Ramnandanlal heeft het eerste programma geen verlichting gebracht voor het Surinaamse volk en is er geen enkel beleidsdoel bereikt.
In plaats daarvan pleit hij voor het benutten van binnenlandse kansen en het oprichten van een beleggingsfonds, waarmee Surinamers zelf kunnen investeren in de nationale ontwikkeling.
Geen nyun pasi met het IMF
Ramnandanlal uitte scherpe kritiek op de NPS, die via Sylvano Tjon Ahing pleit voor een tweede IMF-programma. “Terwijl de NPS zich als ‘A Nyun Pasi’ op straat presenteert, is zij een voorstander van het IMF. Ik zie geen nyun pasi met het IMF,” stelde Ramnandanlal tijdens het debat.
Evaluatie IMF-programma: Geen tastbare resultaten
Volgens OPTSU heeft het eerste IMF-hervormingsprogramma gefaald. De monetaire stabiliteit is zoek, de overheidsbegroting is niet in balans, en de verhoogde tarieven voor elektriciteit en water zijn door de devaluatie alweer achterhaald. Ramnandanlal waarschuwt dat EBS en SWM opnieuw subsidies nodig zullen hebben.
Explosieve schulden onder toezicht van IMF
Een belangrijk punt van zorg is de schuldpositie. Ramnandanlal wijst op de Open Markt Operaties (OMOS) waarbij bijna SRD 9.5 miljard aan schuld is opgebouwd bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS).
Daartegenover is al SRD 8.5 miljard aan rente betaald aan banken en verzekeraars. “Dit geld zal binnenkort moeten worden terugbetaald, wat opnieuw druk zet op de SRD,” aldus Ramnandanlal.
Alternatief: Nationaal beleggingsfonds
Als alternatief pleit hij voor de oprichting van een beleggingsfonds waarin Surinamers kunnen investeren via obligatieleningen tegen 10% rente.
Hij wijst erop dat er al US$ 2.5 miljard aan spaargeld is geparkeerd bij commerciële banken, waarvan recent US$ 600 miljoen is ingezet voor obligaties van Finabank en Staatsolie. Dit toont volgens Ramnandanlal aan dat er voldoende binnenlandse middelen zijn om groei te financieren.
Stimulans voor nationale ontwikkeling
Met het fonds kunnen kleine ondernemers, landbouwverwerkers, toeristische projecten en innovatieve producenten ondersteund worden.
“De nationale economie krijgt hierdoor op korte termijn een sterke stimulans. En met het in omloop komen van deze beleggingsgelden kan blijvende monetaire stabiliteit bereikt worden,” aldus Ramnandanlal.
OPTSU benadrukt dat Suriname geen tweede IMF-programma nodig heeft, maar wel behoefte heeft aan technische assistentie en institutionele versterking, waarvoor het IMF desgewenst ingeschakeld kan worden.

M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.