fbpx

Opstapeling vet in de lever in toenemende mate oorzaak levercelkanker

GFC NIEUWSREDACTIE- Hepatocellulair carcinoom (HCC) is een van de meest voorkomende kankers wereldwijd.

In Duitsland zijn er momenteel ongeveer 9.000 nieuwe HCC-diagnoses per jaar en bijna 8.000 getroffen mensen overleven de ziekte niet.

Voordat de tumor zich in de lever ontwikkelt, is het orgaan vaak al beschadigd door chronische ontsteking.

De traditionele oorzaken van chronische leverschade zijn met name infecties met hepatitisvirussen of overmatig alcoholgebruik.

In de tussentijd worden obesitas en stofwisselingsziekten, waaronder diabetes mellitus, echter steeds meer in verband gebracht met leververvetting.

Deze epidemiologische ontwikkelingen zijn opgespoord door een internationaal onderzoeksteam onder leiding van professor Dr. Arndt Vogel en privédocent (PD) dr. Anna Saborowski van de kliniek voor gastro-enterologie, hepatologie en endocrinologie aan de Hannover Medical School (MHH).

Ze beoordeelden ongeveer 200 internationale studies en stelden een up-to-date overzicht samen van risicofactoren, diagnose en behandeling van hepatocellulair carcinoom. Het werk is gepubliceerd in The Lancet.

BEKIJK OOK
Gewelddadige rovers in Suriname moeten levenslang de cel in, zegt getraumatiseerd echtpaar

“Niet-alcoholische leververvetting neemt aanzienlijk toe en wordt een belangrijke oorzaak van hepatocellulair carcinoom,” merkt professor Vogel op.

Door slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging neemt het aantal mensen met extreem overgewicht dat een leververvetting ontwikkelt toe.

Het is waar dat het risico voor individuen om later kanker te ontwikkelen relatief laag is. Maar de wijdverspreide ziekte van obesitas en de daaruit voortvloeiende toename van het aantal mensen met leververvetting verhoogt het absolute aantal gevallen van kanker.

“Het aandeel virale leverkankers is daarentegen afgenomen dankzij vaccinaties tegen hepatitis B en een succesvolle behandeling van hepatitis C”, legt de gastro-enteroloog uit.