fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Oproep tot menselijkheid is antisemitisme, vindt CNN

Marc Lamont Hill, een hoogleraar aan de Temple University in het Amerikaanse Philadelphia, duidde vaak het nieuws op CNN. Woensdag beschuldigde hij Israël van “etnisch zuiveren” en het ontkennen van een eerlijk proces aan Palestijnen. Hij riep op tot een “vrij Palestina vanaf de rivier tot en met de zee”, oftewel van de Jordaan tot en met de Middellandse Zee. Zijn contract werd hiervoor met onmiddellijke ingang opgezegd door CNN.

De zender noemde zijn oproep voor een “vrij Palestina” antisemitisch. Ook de Liga tegen Laster (ADL) reageerde als door een wesp gestoken: “Zij die roepen om ‘van de rivier naar de zee’, pleiten voor een einde van de staat Israël,’” zegt Sharon Nazarian, vicepresident van de ADL voor internationale aangelegenheden.

De slagzin ‘From the river to the sea, Palestine will be free’ (Palestina zal vanaf de Jordaan tot en met de Middellandse Zee vrij zijn) die vaak wordt gescandeerd door voorstanders van een Palestijnse staat, wordt in Israël beschouwd als een oproep tot genocide op het Joodse deel (75%) van de bevolking van het land.

Vóór de Tweede Wereldoorlog waren praktisch alle Joden vertrokken uit wat in 1917 het Brits mandaatgebied Palestina heette, schrijft de NPO

Na de Tweede Wereldoorlog, toen grote groepen Joden terug wilden, stelde de Verenigde Naties voor Palestina te splitsen in een Arabisch en een Joods deel, en Jeruzalem onder internationaal gezag te plaatsen.

OOK INTERESSANT
Weer explosie bij van witwassen verdacht Surinaams geldwisselkantoor in Nederland

Op 14 mei 1948 echter, toen de laatste Britten uit Palestina vertrokken, riepen Joodse leiders de staat Israël uit. Dat leidde onmiddellijk tot oorlog met de Arabische buren. Tijdens en tussen opeenvolgende veldslagen nam Israël steeds meer Palestijns gebied in bezit.