fbpx

Oppositionele partijen: OKB moet nu optreden! Democratisch proces in gevarenzone

GFC NIEUWS- “Het democratisch proces komt onder zware druk te staan en is zelf in de gevarenzone beland. Wij roepen het OKB op om met gezag meteen in te grijpen, omdat de grens is bereikt.”

Woorden van de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, vandaag op een persconferentie in het NIS naar aanleiding van de vele incidenten rond het verloop van het verkiezingsproces.

Naar aanleiding van het jongste incident donderdagochtend rond 00.30 uur in het NIS roepen de oppositionele leiders Santokhi, Ronnie Brunswijk van de ABOP, Gregrory Rusland (NPS) en Paul Somohardjo van Pertjajah Luhur (PL) alle verkiezingsautoriteiten op om hun werkzaamheden conform de wet uit te voeren.

Rond middernacht werd op instructie van de voorzitter van Hoofdstembureau Paramaribo, Mike Nerkust, twee dozen met processen-verbaal door agenten uit de hal gehaald. Bezorgde aanhangers die in de hal bivakkeerden, maakten meteen contact met hun politieke leiders.

Op de persconferentie vandaag deelde Brunswijk mee dat hij meteen reed naar het NIS om achter het fijne van de zaak te komen.

Brunswijk: “De afspraak was dat men na 23.00 uur niet meer zou tellen. Rond middernacht kreeg ik bericht van mijn mensen dat dozen werden weggedragen en dat ze niets konden doen. Ik reed naar hier en zag de DC buiten zitten. Twee wagens waren hier aan de achterkant en probeerden dozen die in een kamer waren klaargezet, mee te nemen. Ik vroeg aan de DC wat er aan de hand was. Hij zegt ‘alles is afgegrendeld. ‘Neks no psa…’.”

Echter beweerden mensen die ter plekke aanwezig waren dat er twee dozen waren meegenomen, waarna er een telefoon waarmee gefilmd was, werd gegeven aan Brunswijk. Toen de DC hiermee werd geconfronteerd, gaf hij volgens Brunswijk toe dat er inderdaad twee dozen door de politie naar zijn kantoor in het NIS waren gebracht.

Brunswijk eiste vervolgens dat hij binnenging, hetgeen in eerste instantie door de DC werd geweigerd. Na enkele minuten mocht hij wel naar binnen en zag hij inderdaad twee dozen die geopend waren op de vloer in de kamer van de DC.

BEKIJK OOK
Sprite onthult allereerste wereldwijde marketingcampagne, komt met nieuwe fles die beter te recyclen is

De DC kon volgens hem geen goed wantwoord geven en drong Brunswijk erop aan dat de dozen weer naar de hal werden gebracht onder begeleiding van de politie. De dozen werden in aanwezigheid van Brunswijk, de politie en de aanhangers op de tribune weer dichtgeplakt.

Het steekt Brunswijk dat niemand van het OKB ter plaatse was. Hij kon niet aangeven of er processen-verbaal gehaald zijn uit de dozen en of er gegevens zijn veranderd. Dat zal moeten blijken wanneer de gegevens door het OKB worden gematcht.

Brunswijk beweert verder dat Walter Bouterse – de kleinzoon van president tevens NDP-leider Desi Bouterse – op het terrein was.

Enkele NDP-aanhangers zouden buiten het gebouw gedreigd hebben met het in brand steken van het NIS, waarna uit voorzorg werd gebeld met het A-team en de brandweer.

De oppositionele eisen het volgende:

– het met gezag optreden en ingrijpen door het Onafhankelijke Kiesbureau;
– onmiddellijk bekendmaking van de resultaten door het OKB;
– het Centraal Hoofdstembureau (CHS) zo snel mogelijk gaat handelen en de juiste informatie verschaft. Het CHS moet naar eer en geweten handelen en zorgdragen dat alle stemmen goed beschermd en verzekerd zijn. Geen enkel stem moet verdwijnen,
– tenslotte zou Nerkust moeten bedanken als voorzitter van Hoofdstembureau Paramaribo als hij niet in staat is om partijbelangen te scheiden en zijn werk correct uit te voeren.

Het OKB zal door de oppositie officieel worden aangeschreven over de misstanden. Verder zijn ze bezig met juristen met het opstellen van een klachtbrief die richting de procureur-generaal gaat met het verzoek dat hij een grondig onderzoek instelt.

De internationale waarnemers zullen ook worden geïnformeerd, omdat die een verklaring hebben gegeven over het verloop van de verkiezingen zonder dat het proces was afgerond.

Na de persconferentie trokken de oppositionele partijen richting Wanica waar er ook misstanden zijn geconstateerd.